Безкоштовні ліки на Харківщині: коли, як, кому

20.03.2017 14:41 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Минулого тижня Кабмін прийняв постанову, яка дає старт державній програмі компенсації цін на ліки. Початок реімбурсації пророкують на квітень 2017 року.

Механізм для доступності

Уже з 1 квітня українці, які хворіють на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу (неінсулінозалежний) і астму зможуть розраховувати на отримання в аптеках ліків безкоштовно або з невеликою доплатою.

Усього на відшкодування вартості препаратів Кабмін заклав у держбюджет на 2017 рік 500 млн грн. Спочатку чиновники розраховували, що програма запрацює з початку року. Але для доопрацювання правил роботи програми реімбурсації довелося відкласти плани на три місяці.

Тепер же чиновники запевняють, що вони повністю підготувалися до даної реформи.
Нагадаємо, що реімбурсація буде здійснюватись таким чином. Лікар виписує рецепт, у якому вказує діючу речовину, а не торгову назву ліків. А в аптеці пацієнту буде компенсуватися стовідсоткова вартість найдешевшого генерика – копії оригінального препарату.

Якщо пацієнт захоче купити дорожчий препарат з тією ж самою діючою речовиною, то йому доведеться доплатити аптеці різницю між сумою державної компенсації і роздрібною ціною на ліки.

Для того щоб вставити граничні ціни, у Міністерстві охорони здоров’я розрахують так звану медіанну ціну на генерик. Для цього порівняють ціни на ліки у п’яти сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Латвії, Чехії та Угорщині. Середня ціна і буде медіанною.

І якщо в Україні ціни на ліки будуть нижчими за медіанні, то вони зможуть брати участь у реімбурсації – найдешевший генерик компенсуватиметься повністю, а якщо ціна буде вищою від найдешевшого препарату, але не вищою медіанної, то пацієнту доведеться доплатити різницю.

Такий механізм фахівці розробили не просто так, а для того, аби у програмі брали участь тільки ліки за доступними цінами.
– Найголовнішим завданням для нас було зробити доступнішими ліки для соціально незахищених верств населення, – розповіла в інтерв’ю виданню «РБК» в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. – Дорогі ліки з визначених нами для реімбурсації груп захворювань, як правило, купують досить заможні люди. Вони можуть дозволити собі купувати медикаменти і без компенсації з боку держави.

Затримок не буде

А от для фармвиробників та аптек участь у державній програмі, за словами в. о. міністра, буде добровільною, але більшість фармвиробників уже погодилася брати участь у цій програмі.

– Ми попросили їх знизити ціни на 10–20 %, щоб привести їх до рівня сусідніх країн і вони змогли брати участь у цій програмі. У такому разі приблизно 70–80 % ліків з асортименту для лікування визначених нами захворювань зможуть потрапити під цю програму, – розповіла Уляна Супрун. – Деякі фармкомпанії погодилися на це. Якщо вони продають ці самі ліки в сусідніх країнах за більш низькими цінами, то значить, вони можуть продавати за такими ж цінами ці медикаменти і в Україні.

За її словами, вигідна програма і для аптек, адже це забезпечить їм гарантований потік пацієнтів. Нагадаємо, що у вітчизняних аптек практика участі в подібній державній програмі вже є.

Кілька років тому реімбурсація діяла для пацієнтів з гіпертонічною хворобою. Тоді деякі аптеки, які брали участь у ній, залишилися незадоволеними через затяжний процес відшкодування вартості ліків. Але цього разу, за словами міністра, процес відшкодування коштів відшліфували.

Про штрафи за неправильне збирання березового соку розповіли харківські екологи

– Тоді були суттєві затримки з отриманням грошей, оскільки кошти надходили до аптеки безпосередньо з держбюджету, – пояснила в. о. міністра охорони здоров’я. – Тепер ми гроші спустили на рівень області, а з області – на райони. Тобто гроші будуть ближчими до аптек, що дозволить розподіляти їх максимально оперативно щомісяця.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта