Сварки за землю: в Коломацькій громаді пайщики шукають справедливості

09.02.2022 16:00 Суспільство
У Коломацькій громаді Харківської області пайщики вимагають у місцевого агрохолдингу групи «Агротрейд» підвищення сплати за оренду земельних паїв.

Так до очільника Коломацької громади Володимира Гуртового звернулося більше 400 власників земельних ділянок, які поскаржилися, що з 2018 року група «Агротрейд», що орендує землі в людей під сільське господарство, не збільшує оплату за пай. Уже довгий час група «Агротрейд» оцінює оренду землі у 2700 гривень за гектар, у той час як інші господарства сплачують до 4–5 тисяч за гектар землі на рік. Пайщики жаліються, що не можуть в односторонньому порядку розірвати договори пайовики, адже мінімальний строк договору до 2024 року, в інших і до 2027-го, і більше.

Як розповів голова Коломацької ТГ «Слобідському краю», група «Агротрейд» уже не вперше потрапляє в поле зору громадськості. У грудні 2021 року Володимир Гуртовий уже звертався із запитом до СТОВ «КОЛОС» групи «Агротрейд» щодо несплати податків (ПДФО) за своїх працівників, які обробляють землю, господарювання підприємства на самовільно зайнятих землях та неналежного оформлення великої частини земельних ділянок.

– Група «Агротрейд» з початку 2021 року не сплачувала ПДФО за найманих працівників, які обробляють майже 3000 гектарів землі. Є до них багато питань і щодо сплати оренди. Деякі я намагався вирішити – змусивши «Агротрейд» належно оформити документи. Для бюджету громади це суттєві надходження, – поділився зі «Слобідським краєм» голова Коломацької громади Володимир Гуртовий.

гуртовий

У відповідь на дії голови Коломацької громади Володимира Гуртового, який намагається збільшити законні надходження від «Агротрейду» до коломацького бюджету, невдоволеною стороною було розпочато кампанію зі збору підписів серед місцевого населення щодо зняття з посади (оголошення недовіри) очільника Коломацької громади Володимира Гуртового.

Подробиці подій у Коломацькій громаді вже в наступних випусках «Слобідського краю».