ТОП найкрасивіших місць для відпочинку на природі в Харкові та області

25.06.2019 10:30 Суспільство
Літо — спекотна пора, коли хочеться знайти місця для відпочинку на природі в Харкові і області, щоб подихати прохолодним повітрям і викупатися в чистій водоймі. Розглянемо ж найпривабливіші.

Популярно і близько

Поруч з ботанічним садом знаходиться Саржин Яр — одне з найпопулярніших серед харків'ян місць для відпочинку, на території якого протікає річка Саржинка і знаходиться джерело мінеральної води з унікальним куполом. Також тут є купальня, церква, дитячий та спортивний майданчики. Поруч — харківська канатна дорога — один з 10-ти кращих підйомників світу.

Практично в центрі міста немає кращого місця для відпочинку на природі в Харкові, ніж Саржин Яр. Адже це красиве атмосферне, культове місце, яке не потребує особливих фінансових витрат і далеких поїздок. Ідеально підходить для одноденного пікніка.

Також для цієї мети можна розглянути Олексіївський лугопарк (вул. Радгоспна, 3), Журавлівський гідропарк (вул. Героїв Праці, 2а), Безлюдівський гідропарк (смт Безлюдівка), Жовтневий гідропарк (Нова Баварія) і Основ'янський лугопарк (вул. Достоєвського, 1б).

Окреме слово потрібно замовити про зону відпочинку на ім'я «Харківський лісопарк». Це найбільший парк України (його територія займає близько 2000 га). Особливо це місце відпочинку подобається любителям велоспорту. Тут розташовано кілька спортивних баз і піонерських таборів.

Душевно і свіжо, модно і екологічно

Далі мова піде про більш масштабне. На території смт Старий Салтів (Вовчанський р-н) знаходяться чудові місця для відпочинку на природі в Харкові, а точніше —  в його області. Сосновий ліс і красиве водосховище сприяють єднанню з природою і релаксу. Серед них —  Гостьовий будинок «Дача Салтів», бази відпочинку «Soich Park», «Бурштинова», «Ясна поляна», «Аква», «Дружба», кемпінг «Забава», які чекають своїх гостей не тільки влітку, а й цілий рік. Взимку —  санки, лижі, лазня. А влітку —  щебет птахів, коливаючі крони високих дерев, стукіт дятла, прокат велосипедів, яхт, катерів, катамаранів, човнів, піщані чисті пляжі правого берега Печенізького водосховища (званого в народі Салтівським морем) і безмірна зелень навколо. Пропонуються будиночки, номери класу економ, стандарт, напівлюкс і люкс. На території бази відпочинку «Soich Park» розташовані тенісний корт, поля для міні-футболу, волейбольний майданчик та станція віндсерфінгу. Практично скрізь передбачені місця для відпочинку з наметами.

На лівому ж березі Печенізького водосховища (с. Хотімля) знаходиться екокурорт Costa Brava з комфортабельними номерами, дерев'яними будиночками, аквапарком і басейном, клуб сімейного відпочинку «Хуторок», піонерські табори для дітей, наметові містечка в оточенні вікових дубів і струнких сосен.

Для любителів екстриму існує клуб альтернативного дозвілля «Glisser» (контакти — в Інтернеті), який пропонує подорожі на байдарках по найкрасивіших водоймах Харківської області, романтичні прогулянки, заняття йогою і багато усіляких заходів, під час яких не засумуєш.

Затишно і комфортно

У 20-ти хвилинах їзди від Харкова розташований заміський готельно-ресторанний комплекс, який знаходиться поруч з озером, —  «Баден-Баден».
Красива територія, доглянутий пляж, комфортабельні дерев'яні будиночки з верандами, альтанки створюють затишну спокійну атмосферу і сприяють спокійному відпочинку на природі. Є дитячий майданчик з аніматорами, які розважають дітей.

Варті уваги заміські комплекси «Будиночок лісника» (біля екопарку Фельдмана), «Сковорода» (сел. Бабаї), «Сова» (с. Коропове на Сіверському Дінці) і «Кора» (сел. Малинівка, теж на березі Сіверського Дінця). Жваво, зелено, історично

В околицях Харкова існують також місця відпочинку для любителів туризму і археології. Наприклад, Коробови хутори, а саме заповідник «Гомільшанські ліси» (50 км від міста, в 5-ти хвилинах їзди від Змієва). Унікальна флора і фауна, дубові гаї, озера з квітучими ліліями створюють ауру казки. А руїни Свято-Миколаївського монастиря (часів Запорізького козацтва), древніх городищ і скіфських курганів є археологічними пам'ятками, надають загадковості і налаштовують на лад XVI-XVIII століть, коли тут по Муравському шляху ходили посли, торговці і кочівники. На території дозволено ставити намети.

Пізнавально і легендарно

Ще одне з найкрасивіших місць для відпочинку в Харківській області —  Козача гора, що височіє над Сіверським Дінцем. Вона зберігає в собі низку легенд і знаходиться поруч зі згаданими вище Гомільшанськими лісами. Вас зустріне Золота долина (в якій, за переказами, козаки закопували золото) і Біле озеро (куди скидали срібло), в якому сміливці неодноразово намагалися відшукати скарб. Адже дослідження вчених підтверджують максимальний вміст іонів срібла саме в Білому озері, порівняно з усіма водоймами Харківської області.

Незвично і біло

На річці Оскіл (135 км від Харкова) виросли незвичайні гори — Крейдяні. Поруч з ними розташувався Національний природний парк «Дворічанський», в серці якого живе понад тридцять видів представників флори і фауни, занесених до Червоної книги. Тому відпочинок в цьому місці підходить виключно людям, які цінують природу і розуміють високий ступінь її важливості в нашому житті. Тут гніздяться білі чаплі, лебеді, куріпки і рідкісний птах чомга. Біля підніжжя Крейдяних гір знаходяться піщані пляжі, джерела мінеральної води і сосновий ліс. Сюди бажано взяти із собою документи, що засвідчують особу, бо зона є прикордонною.

Відпочиваючи на природі, завжди необхідно пам'ятати про дотримання порядку і чистоти. Адже планета Земля — це наш будинок. Вона щедра до нас своїми дарами і прихильна чистим повітрям і живильною вологою. Давайте ж дбайливо відповідати їй культурою і повагою!

Матеріал підготовлено за сприяння сайта компанії Kharkov.wowclub,  там ви зможете ознайомитися із даними місцями відпочинку більш детально.