Третина врожаю зернових України під загрозою внаслідок війни - експерт Євген Іванов

07.03.2022 12:24 Суспільство
Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну та окупацію аграрних районів Харківщини, а також внаслідок ударів по цивільній інфраструктурі аграрний сектор країни може зазнати значних втрат.

Таку думку висловив аграрний експерт, директор ФГ "Альфа" Євген Іванов, передає Depo.Харків.

"Уже в перші дні війни було окуповано понад 30% Харківської області. А Харківщина завжди була у трійці з вирощування та реалізації зернових культур. Окупація аграрних районів Харківської області загрожує значним просіданням для всієї України щодо вирощування зернових культур. Наразі виглядає так, що область може втратити третину врожаю зернових", - сказав Євген Іванов.

На думку Іванова, величезною проблемою є мінування полів, пожежі та обстріли полів, а також удари по цивільній інфраструктурі. "У перші 3-5 днів пішли серйозні удари по залізничній інфраструктурі. Також було завдано ударів аграрній інфраструктурі, зокрема, по елеваторах та складах. Під удари потрапили Богодухівський та Харківський райони, сусідні з окупованими Ізюмом, Балаклією та Вовчанським. Під ударом і ключові підприємства, пов'язані із цими містами", - каже Іванов.

Євген Іванов, зазначає, що, на жаль, втрачено не лише площі та інфраструктуру на окупованих територіях, а під загрозою обстрілів та ракетних ударів уся область. За його словами, зараз якраз має вестися підготовка до весняних польових робіт, зокрема підживлення озимих, і через вторгнення вже зараз можна прогнозувати зниження обсягів майбутнього врожаю, а також значне зниження його якості.

Нагадаємо, що 4 березня 2022 року Міністерство аграрної політики та продовольства видало низку наказів, які мають сприяти забезпеченню проведення весняних польових робіт у країні у 2022 році. Зокрема, уряд запровадив бронювання військовозобов'язаних фермерів.

2021 року в Харківській області було зібрано понад 3577,2 тис. тонн зерна зернових та зернобобових культур. Харківщина посіла друге місце з валового виробництва серед областей України.

Автор: Василь Грозенко