Ціна свята: набір «Кризовий». Рахуємо бюджет новорічного бенкету

25.12.2015 09:34 Суспільство
Хоча погода на дворі й не новорічна, зараз саме час подбати про організацію святкового вечора, зокрема, почати закуповувати продукти.

 «СК» порахував, у яку суму виллється новорічний бенкет і чи по кишені свята більшості українців.

Що подорожчало найбільше?

На Новий рік господині готують більш-менш традиційне меню: кілька салатів, запечену курку, качку чи свинячі відбивні, картопляне пюре, холодець, нарізку з ковбаси та сиру, бутерброди з червоною ікрою. Жодний святковий стіл не обходиться без мандаринів, шампанського, і, звичайно, чогось солоденького – торту або цукерок. Ну а для сильної половини хороша дружина завжди припасе щось «гаряченьке» – пляшку горілки чи коньяку.

За рік ціни виросли, мов ті гриби після дощу. Найбільше подорожчав алкоголь. Якщо в 2015-й ми входили з шампанським по 40 грн, то зараз дешевше, ніж за 55–60 грн, цей напій вже не знайдеш. Півлітра горілки ще рік тому продавали за 40 грн. Зараз ціна зросла до 53–55 грн. Аналогічна ситуація з коньяком. Із 60 грн його вартість підскочила до 80 грн.

Дійсно «святковим» задоволенням стали ковбасна та сирна нарізка. Минулогороку асорті з двох видів сирокопченої ковбаси (по 200 г) і сиру (200 г) обходилося у 60 грн. Зараз за цю ж страву треба викласти на третину більше. У середньому улюблену «Московську» і «Брауншвейську» в магазинах продають по 180 грн за кіло, а сир – від 90 грн.

Таким чином, тарілочка таких делікатесів обійдеться у 90 грн.
Холодець затягне ще на більшу суму, адже м’ясо за цей рік також добряче набрало у ціні. Яловичина подорожчала на 30 % (60 грн/кг – у 2014 році, 80 грн/кг зараз), свинина на 18 % (55 грн/кг – у 2014 році, 65 грн/кг зараз). Кожна господиня має власний рецепт холодцю. Беремо класичний варіант: 2 кг яловичої гомілки (55 грн/кг), 500 г яловичої м’якоті (80 грн/кг), дві морквини (11 грн/кг) і дві цибулини (12 грн/кг). Продуктів набереться на 155 грн. Минулого року цей же набір коштував 110 грн.

Два салати за 100 гривень

Який же Новий рік без олів’є? Це найулюбленіший святковий салат всього колишнього СРСР, і він, мабуть, ніколи не вийде із моди. Хоча вартість і цієї, здавалося б, найдоступнішої страви сильно поповзла догори. Салат, у який входять прості повсякденні інгредієнти, зараз обійдеться українцям щонайменше у 53,5 грн: 300 г вареної ковбаси – 24 грн (80 грн/кг), 5 яєць –11,5 грн (23 грн за десяток), баночка зеленого горошку – 8 грн, п’ять картоплин – 3 грн (6 грн/кг), одна морквина – 1 грн (11 грн/кг), 200 г майонезу – 6 грн і два солоді огірки з власного льоху.
Як другий салат українські жінки можуть обрати будь-який.

Серед найулюбленіших: «шуба», курячий з ананасами чи грибами, з крабовими паличками, кальмарами, печінкою. Для прикладу порахуємо, на скільки цього нового року затягне «шуба», чи не найдешевший салат із запропонованих. 0,5 кг оселедця – 23,5 грн (47 грн/кг), три картоплі – 2 грн (6 грн/кг), два бурячки – 3 грн (6 грн/кг), одна морквина – 1 грн, одна цибулина – 1 грн (12 грн/кг), три яйця –  7,9 грн (23 грн за десяток), 200 г майонезу – 6 грн. Разом 44,4 грн.

Тепер гаряча страва.

Найдешевше обійдеться курятина. Кілограм тушки цієї птиці сьогодні продають по 35 грн/кг. Середня курка заважить на 1,5 кг, тобто 52,5 грн. Дорожче обійдеться качка. Її продають по 60–65 грн/кг, тобто пташка вагою у 2,5 грн коштує 150 грн. Додайте до цього ще з пів-кілограма яблук, які так пасують до качиного м’яса, і страва вийде на 155 грн. Трохи менше коштуватимуть свинячі відбивні. Кілограм цієї частини свині, з якого вийде 7–9 добрих порцій м’яса, затягне на 70 грн.

Делікатеси затягнуть на пів-зарплати

Стосовно делікатесів. На Новий рік навіть незаможні родини намагаються поставити на стіл дорогі, що називається, «святкові» продукти: червону ікру, червону рибу, оливки з маслинами, екзотичні фрукти. Усе це сильно полегшує гаманець. Баночка лососевої ікри (140 г), залежно від виробника, у середньому коштує від 100 грн. Однак до новорічних свят більшість супермаркетів роблять хороші знижки на цей продукт. Якщо пощастить, то купити ікру можна буде навіть за 50 грн. Додайте до цієї суми вартість батону (8 грн) та 100 г вершкового масла (8 грн по 80 грн/кг), і ціна тарілки новорічних канапок сягне від 66 грн.

Що стосується червоної риби, то якщо ви плануєте ласувати бутербродами з солоною сьомгою, будьте готові викласти за 100 г нарізки від 40 грн. До слова, 100 г – це вісім тоненьких шматочків риби, яких вистачить як раз таки на вісім канапок.
Запечена сьомга також недешеве задоволення. У супермаркетах кілограм стейку цієї риби продають за 280 грн. Для родини з чотирьох чоловік треба буде купити щонайменше 500 г сьомги, заплативши відповідно 140 грн. До слова, замінити дорогу червону рибу можна й дешевшим, але від того не менш смачним аналогом. Запечіть коропа або товстолоба. Вартує така риба на порядок менше. Хороша рибина на 1,5–2 кг затягне максимум на 100 грн.
Заморські оливки і маслини, які до початку економічної кризи люди купували досить часто, тепер також перейшли у розряд святкових. І недаремно, адже не кожна українська родина готова викласти за 300 г цього продукту 35 грн. Якщо ж купувати і зелені, і чорні плоди оливкових дерев, то виходить аж 70 грн. Погодьтеся, немало для «закуски», яку можна замінити домашніми маринованими огірками.
Але якщо від оливок і маслин ще можна відмовитися, то який Новий рік без мандаринів? Ці фрукти коштують, залежно від країни-імпортера, від 25 грн/кг. Минулого року ціни стартували від 17 грн, а ще за рік до цього – 11 грн/кг. Зазвичай самих мандаринів буває мало, і на святковий стіл ставлять ще банани (32 грн/кг), апельсини (35 грн/кг), ківі (40 грн/кг), яблука (10 грн/кг) і, звісно, короля фруктів, – ананас (від 70 грн). Якщо взяти по пів-кілограма кожного з цих фруктів, вийде 141 грн.

І на десерт – солодощі.

У магазині невеличкий тортик на пів-кілограма продають від 60 грн. Звичайно, можна приготувати його і вдома самостійно. За смаковими якостями такий десерт вийде набагато кращим. Однак досвідчені господині знають, що грошей на такий торт, враховуючи, що ви не будете економити на продуктах, піде не менше. Обов’язково купують люди і цукерки. Ціни на них різні. У середньому хороші шоколадні солодощі коштують від 120 грн/кг. Тому вазочка з пів-кілограмом цукерок додасть до списку витрат ще 60 грн.  

У тему» Хитрощі ялинкових базарів

Головною окрасою оселі на Новий рік, звісно, стане ялинка. Зелених красунь вже більше тижня продають у спальних районах Харкова. Хоча ціни порівняно з минулим роком дещо виросли, охочих придбати вічнозелене дерево все одно менше не стало.
Найдешевше деревце висотою до одного метра можна купити за 80 грн. Півтораметрові ялинки продають вже дорожче, від 150 грн, двометрові – у середньому за 250 грн. Хоча торг на ялинкових базарах ще ніхто не відміняв, і 20 грн знижки можна легко отримати. З іншого боку, продавці – також народ досвідчений. З покупців нерідко вимагають гроші за «додаткові» послуги. Наприклад, за те, що вам перемотають дерево мотузкою, можуть зідрати 10 грн.
Найдешевші ялинки традиційно продають лісники. У середньому вартість новорічної хвої від лісгоспів складе 55–60 грн.  

Ціна новорічного столу:

салат олів’є – 53,5 грн
салат «шуба» – 44,4 грн
холодець – 155 грн
запечена курка –  52,5 грн
запечена картопля – 6 грн
нарізка з ковбаси і сиру – 90 грн
бутерброди з ікрою – 64 грн
фрукти – 141 грн
торт – 60 грн
цукерки – 60 грн
шампанське – 60 грн
0,5 л горілки – 55 грн
2 л соку – 24 грн
ялинка – 150 грн
Усього: від 1025 грн
(минулого року, за підрахунками «СК», ця сума склала 560 грн)

Ірина Гудзь, кореспондент

Автор: Администратор сайта