У чверті шкіл області запровадили електронні щоденники і журнали

01.03.2021 16:15 Суспільство
Колаж "Слобідський край" Колаж "Слобідський край"
Станом на 1 березня понад 150 шкіл Харківщини уже відмовились від паперових журналів і щоденників на користь електронних документів.

Харківська область одною з перших в Україні перевела в електронний формат статистичну звітність, класні журнали та застосувала інші електронні додатки. Про це 1 березня повідомила директорка Департаменту науки і освіти ХОДА Анжеліка Крутова. За її словами, на Харківщині запроваджена інформаційна система управління освітою, яка значно полегшує роботу освітянам.

– Наразі в електронний вигляд переведена статистична звітність, починаючи від первинної ланки (загальноосвітніх шкіл) до Держкомстату; замовлення підручників (а також контроль їх доставки і розподілу), запис дітей до дошкільних закладів та шкіл, а також запроваджені електронні класні журнали та щоденники. На цій же платформі працює дистанційна освіта та аналог соціальної мережі для спілкування учнів, учителів і батьків, – розповіла Анжеліка Крутова.

Читайте також: Вихованець донецького «Шахтаря» перейшов у «Металіст 1925»

Чиновниця наголошує, що діючі закони надають електронним документам таку само юридичну силу, як і паперовим. Тому закладам освіти немає потреби дублювати електронні журнали в паперовому вигляді. Натомість електронний журнал наприкінці навчального року достатньо зберегти на власних електронних ресурсах закладів освіти.

Також, за її словами, керівникам закладів надається право самим визначати: в паперовому вигляді вести документацію чи в електронному. Адже порядок діловодства в закладі освіти, відповідно до законодавства, визначається керівником закладу. А на допомогу освітянам діють закони, зокрема "Про повну загальну середню освіту", "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги". Крім того, перехід на електронне діловодство роз'яснюють накази і листи  Міносвіти.

Наразі понад 150 шкіл (більше чверті) закладів загальної середньої освіти Харківської області перейшли на електронні журнали та відмовились від паперових журналів. Усе більше шкіл звертаються до електронного діловодства. Учителі, які оцінили нововведення, пропонують освітянам іти далі: переводити в електронний вигляд розклад уроків, відомості про учнів та всю іншу інформацію.

За словами керівника проєкту "Інформаційна система управління освітою" Юрія Зайцева, електронні журнали були розроблені ще три роки тому, але тоді не набули масового поширення серед освітян. Активно застосовувати електронні журнали стали з початком пандемії та переведенням навчання на дистанційку.

– Тоді діти пішли на віддалене навчання, і за допомогою інструментарію електронного класного журналу стало можливо провести урок, видати домашнє завдання і перевірити його тощо, – говорить Юрій Зайцев. – Нам дуже вдячні за запровадження цього інструменту батьки. Тому що якщо раніше дитина могла у щоденнику щось підтерти, щось не записати, то зараз тільки-но вчитель вписав у електронний журнал оцінку чи завдання, воно автоматично синхронізується з електронними щоденниками. Дитина ще не дійшла додому, а батьки вже знають, які вона оцінки отримала і які домашні завдання треба виконати.

Одним з недоліків часів початку дистанційного навчання освітяни називають велику кількість електронних сервісів, які доводилося застосовувати вчителям, учням і батькам. Тому всі функції освітнього процесу вирішили об'єднати на одному інформаційному порталі на базі самого закладу.

Читайте також: ДТП у Солоницівці: вантажівка збила пішохода

– Це один вхід  – і максимум сервісів, – розповідає керівник компанії-розробника Віталій Зайцев. –  Серед сервісів є безпечний зручний сайт, вбудовані електронні щоденники, журнали й розклад, вбудована система створення електронного контенту для проведення уроків, вбудована система вебінарів, комунікація і масова розсилка.

За даними Віталія Зайцева, таким електронним сервісом уже користуються близько 400 закладів Харківщини.

Також наразі розробляється єдиний освітній регіональний портал, який залучить усіх учасників освітнього процесу: від дитсадка до регіонального департаменту освіти. Він має запрацювати уже з нового навчального року.