У Харкові обговорили, як мотивувати бізнес залишитися в регіоні

11.12.2023 15:50 Суспільство
Представники бізнесу і влади обговорили у Харкові оподаткування бізнесу в умовах війни / фото ХОВА Представники бізнесу і влади обговорили у Харкові оподаткування бізнесу в умовах війни / фото ХОВА

Оподаткування бізнесу в умовах бойових дій на території Харківської області обговорювалося під час круглого столу, який днями відбувся у Харкові.

Головне питання - як для Харківської області застосовувати норми Податкового кодексу України, зміни до постанови Кабінету Міністрів України про перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, та перелік цих же територій, затверджений наказом Мінреінтеграції.

Участь в обговоренні взяли народні депутати України, очільники територіальних громад, представники Державної податкової служби, члени профільних комісій обласної ради та представники бізнесу Харківщини.

З самого початку війни до Податкового Кодексу внесли зміни, які в період воєнного стану передбачали, що на території бойових дій діють пільги зі сплати податку на землю, на нерухомість та екологічного податку. Перелік цих територій затверджено наказом Міністерства реінтеграції, що не відповідало нормам Податкового Кодексу. Тож податкова не могла застосовувати їх на Харківщині, пояснила народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Вікторія Кінзбурська,
Як зазначила голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна, наразі йде пошук розв'язання проблем, з якими вимушений був стикнутися бізнес Харківської області під час повномасштабного вторгнення російського агресора.

- Це і питання наповнення бюджетів громад, і підтримки підприємців в цей надважкий час. Нажаль, зараз продовжується релокація бізнесу з прифронтових регіонів. Наше завдання в таких умовах – максимально мотивувати підприємців залишатись на Харківщині і допомагати інвестувати у відновлення роботи підприємств. Це потрібно активно робити вже зараз, тому що тільки так ми зможемо гарантувати подальше відновлення наших громад і нашого регіону в цілому, - розповіла Людмила Немикіна.

Враховуючи важливість цього питання оподаткування, Верховна Рада вже внесла зміни до Податкового Кодексу, в яких посилається на порядок, визначений Кабінетом Міністрів «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться велись бойові дії, або тимчасово окупованих Російської Федерацією». Цей порядок відсилає до наказу Мінреінтеграції, який визначає території, де ведуться активні бойові дії, можливі бойові дії, та тимчасово окуповані території

У наказі Мінреінтеграції є три розділи: активних бойових дій, можливих бойових дій і окупованих територій. Для кожного регіону та території є дати початку активних бойових дій і дата закінчення. На 2022 рік Харків та деякі громади області внесли у перелік територій, на яких ведуться активні бойові дії. Датою закінчення активних бойових дій визначили деокупацію області, після якої громади перейшли у категорію можливих бойових дій з відкритою датою закінчення цих дій.

Водночас постанова Кабінету Міністрів №1364 (пункт 16) встановлює, що території, для яких невизначена дата завершення бойових дій, вважаються такими, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окуповані російською федерацією.
- Дати припинення у наших громад немає, тобто обовʼязок не виникає, є тільки право. Щоб розібратися в цьому питанні, ми направили звернення до Кабінету Міністрів і до Державної регуляторної служби України, де запитали, чи маємо право нараховувати місцеві податки та збори, чи ні. Відповідь отримана, маємо змогу вивчити це більш змістовно, - зазначила народна депутатка.

Враховуючи, що в деяких громадах практично всіх районів Харківської області продовжуються активні бойові дії, а саме в громадах Ізюмського, Чугуївського, Куп’янського, Харківського, Богодухівського районів, де знаходяться значні площі земель сільгосппризначення, які не можуть використовуватися в підприємницькій діяльності, учасники круглого столу звернулися до народних депутатів, які представляють Харківщину у Верховній Раді, з пропозицією переглянути підхід в оподаткуванні платників 4-ї групи єдиного податку на період воєнного стану. 

Як повідомили представники ГУ ДПС у Харківській області, зараз у регіоні працюють близько 1300 таких сільгоспвиробників. 

Читайте також, Тендер скасовано: що відомо про забудову Саржиного яру в Харкові

Автор: Надія Янінович