У Харкові відкрилася виставка пам’яті воїна-поета

11.04.2024 16:20 Суспільство
Виставка пам’яті Максима Кривцова/фото: «Слобідський край» Виставка пам’яті Максима Кривцова/фото: «Слобідський край»

У Харкові відкрилась виставка пам’яті загиблого воїна, поета, фотографа Максима (Далі) Кривцова «Далі: я поверну собі своє життя, обіцяю». Експозиція складається з 24 фоторобіт на плівку, відсканованих автором і наданих менше ніж за місяць до смерті. 7 світлин доповнені його поезіями. 

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» кураторка Дар’я Криж, Максим планував цю виставку ще в грудні 2023 року.

Кураторка виставки пам’яті Максима Кривцова Дар’я Криж/фото: Слобідський край»

Дар’я Криж/фото: «Слобідський край»

«Тоді він передав мені плівки. Ми планували його виставку в Києві. Проговорювали концепцію, розписували експозицію. Коли у січні Максима не стало, ми з командою зрозуміли, що треба робити виставку якомога швидше. 2 січня, у день народження Максима, зібралися і створили велику організаційну команду, до якої входили його батьки, близькі друзі, побратими, і влаштували виставку в Києві», каже Дар’я Криж.

Фотороботи Максима Кривцова/фото: Слобідський край»

Фото: «Слобідський край»

За її словами, у Максима багато робіт, але він був не проти, щоб саме ці 24 з них склали ядро виставки. Назва виставки походить від позивного автора та ілюструється рядком написаного ним вірша.

Фотороботи Максима Кривцова/фото: Слобідський край»

Фото: «Слобідський край»
 
За життя Максим Кривцов писав на своїй сторінці у Фейсбуці, що хотів, аби його роботи висіли в людних місцях, щоб люди розуміли, яка ціна свободи і як взагалі виглядає життя людей на війні. Хотів донести те, що він, як військовий, бачив кожного дня.

Фотороботи Максима Кривцова/фото: Слобідський край»

Фото: «Слобідський край»

На виставку прийшло багато відвідувачів, щоб ближче познайомитись із творчістю поета і фотомитця.

Відвідувачі виставки пам’яті Максима Кривцова/фото: «Слобідський край»

Відвідувачі виставки/фото: «Слобідський край»

«Я не знав Максима особисто, але прийшов віддати йому данину. Він поет і фотограф, як і я. Сьогодні читатиму рядки зі збірки «Вірші з бійниці» в пам’ять про нього», каже присутній серед глядацької авдиторії Олександр.

Інша відвідувачка виставки – Валерія каже: експозиція викликає великий сум і журбу, бо на війні гинуть ті, хто мав би будувати країну. Чимало з її знайомих теж залишились навічно в строю.

Відвідувачі виставки Максима Кривцова/фото: «Слобідський край»

Ілля прийшов на виставку з мамою/фото: «Слобідський край»

Маленький Ілля прийшов на виставку з мамою. Каже – поділяє її погляди. Тут він придбав листівки, щоб задонатити на побратимів Максима.

Виставка пам’яті Максима Кривцова «Далі: я поверну собі своє життя, обіцяю» проходить в різних містах України, а також експонувалась у Болгарії та Польщі. Далі її організатори планують провести її в Токіо та Берліні.

На виставці можна придбати всі роботи Максима Кравцова, а також листівки з ілюстраціями українських художників. Виручені кошти підуть на збереження його пам’яті. 

У Харкові виставку можна відвідати до 20 квітня в приміщенні Art Area (вулиця Чернишевська,13). Вхід вільний.

Довідка: Максим («Далі») Кравцов кулеметник, поет, фотограф загинув разом зі своїм котом 7 січня 2024 року, захищаючи Україну від російських окупантів. Максиму було лише 33.

Він був активним учасником Революції Гідності. У 2014 році пішов добровольцем на фронт. Потім працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і у Veteuan Hub.

 У 2022-му знову став на захист України.

Один із найвідоміших  віршів Максима «Жовтий скотч», у виконанні гурту «Юркеш», став саундтреком до фільму «Наші котики».

 У 2023 році команда кінооб’єднання «Вавілон 13» також екранізувала два тексти Максима Кривцова – «Він переїхав у Бучу» та «Я вирушив автостопом».

Ми писали, що на честь полеглих Героїв сучасної російсько-української війни в Харкові перейменували чотири топоніми. На фасадах шкіл встановлять меморіальні дошки полеглим випускникам.