Три години пішки заради фото: харківська фотовиставка «Лютий life. Паралелі» (фото)

24.02.2024 15:22 Суспільство
Виставка «Лютий Life. Паралелі» у Харкові / Фото: Слобідський край Виставка «Лютий Life. Паралелі» у Харкові / Фото: Слобідський край

Напередодні річниці повномасштабного вторгнення у Галереї Харківського медіа ХАБу відбулась фотовиставка «Лютий Life. Паралелі», авторами якої є харківські фотожурналісти Сергій Козлов та Василь Голосний.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на автора фото Василя Голосного.

У виставці присутні авторські матеріали фотографів та харківські архіви. Зображені на світлинах ворожі ракети, снаряди, вибухи – все те, що раніше ми знали тільки з історії, а тепер це ламає наш звичний світ, залишаючи руйнування.

– Найтяжче фотографувати людей, які опинилися під обстрілами, особливо коли прибуваємо на місце події надто швидко. Спочатку можна помітити, що люди не розуміють, що трапилось. Однак найстрашнішим та найважчим є саме той момент, коли вони починають усвідомлювати, що вчорашнього життя вже не існує, а може, вже й здоров’я втрачене, – розповів один з авторів виставки Сергій Козлов.

Автор виставки Сергій Козлов

Один з авторів виставки Сергій Козлов / Фото: Слобідський край

За словами авторів, метою цією виставки було показати війну через призму життя людей, які в ній опинилися.

Виставка війни у Харкові

Виставка «Лютий life. Паралелі» у Харкові / Фото: Слобідський край

Світлини журналістів на виставці

Світлини про місто Харків у період війни / Фото: Слобідський край

– На початку війни, коли не працював громадський транспорт, я ходив пішки з ХТЗ до центру, фіксуючи все, що траплялось на шляху. Тричі я долав таку відстань, і кожного разу це забирало близько трьох годин, що було досить важко. Потім я звернувся до організації, яка надала мені велосипед, яким я користувався, поки не відкрилось метро. У центрі були значні пошкодження та руйнування, а саме місто було порожнє, – розповів автор фото Василь Голосний.

Автор виставки

Автор фото Василь Голосний, який понад три години йшов до центру Харкова заради фото / Фото: Слобідський край

Картини, що були присутні на виставці

Світлини, які висвітлюють війну в Харкові / Фото: Слобідський край

Нагадаємо, що фільм журналіста і режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» отримав Премію Британської академії кіно та телевізійних мистецтв у категорії «Найкращий документальний фільм».

Раніше ми писали, що «Веселку на Салтівці» відзначили премією Мінкульту.