У платіжки за комуналку внесли зміни. Фото

21.12.2017 10:34 Суспільство
Фото:Hyser Фото:Hyser
Зокрема, у рахунку на оплату за спожитий газ з'явилася нова графа.

Цього місяця для споживачів газу з’явилося нововведення у платіжках. Якщо ви досі не звернули на це увагу, придивіться до вашої найсвіжішої квитанції: у рахунку за газ, спожитий у листопаді, з’явилася восьма (остання) графа «Рекомендований платіж за грудень». Що це таке, для чого вводиться, і чи не означає це, що доведеться платити більше, «СК» дізнався у ПАТ «Харківгаз».



Як роз’яснила фахівець із зв’язків із громадськістю та пресою ПАТ «Харківгаз» Ольга Клименко, нова графа в платіжці введена постачальником газу (ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ») для зручності клієнтів.

– Із січня 2019 року, Законом України «Про житлово-комунальні послуги» введено нарахування пені за прострочення платежів. (Нагадаємо, згідно з новим Законом, пеня може з’явитись при найменшому порушенні термінів платежу за комунальні послуги та газ, адже в Законі передбачено, що відсотки будуть нараховуватись за кожен день несплати. – Ред.) Тому, скажімо, якщо людина планує тимчасову відсутність удома і не зможе здійснити своєчасну оплату, розрахуватися за газ можна заздалегідь. Це позбавить споживача від нарахування пені, – поінформувала Ольга Клименко. – Або споживач використовує невелику кількість газу – користується тільки плитою, розмір оплати також є невисоким. Однак щомісяця, оплачуючи свій рахунок, споживач платить банківську комісію близько 3 грн. У цьому випадку розрахунковий платіж допоможе заощадити гроші на комісію банків.

Платити чи не платити рекомендований платіж – таке рішення жителі області мають прийняти самостійно. Обов’язковою залишається лише оплата заборгованості, яка зазначається в окремому стовпці рахунку. Зрештою, бажана сума платежу вписується самостійно споживачем у графу рахунку «Оплачую».

– Через несплату рекомендованого платежу газопостачання не припиняється. Як і раніше, припиняється тільки за наявності боргу за фактично спожитий газ, – пояснила фахівець ПАТ «Харківгаз» і додала, що в сумі заборгованості в рахунку рекомендований платіж не враховується, його несплата не призводить до зростання боргу за газ. Заборгованість же розраховується на підставі даних лічильника, які передає споживач у газову компанію з 1 по 5 число кожного місяця.

Крім цього, рекомендований платіж також не враховує пільги і субсидії, оскільки на момент формування рахунку у постачальника відсутня інформація про розмір державної допомоги, яку буде виділено управліннями соцзахисту споживачам у наступному місяці.
Обсяг газу для рекомендованого платежу розраховується на підставі вимог Кодексу газорозподільних систем (ГРМ).


Як розраховується рекомендований платіж

При розрахунку рекомендованого платежу по кожному споживачу враховують вартість прогнозного споживання газу в наступному місяці. Прогнозне споживання газу розраховують виходячи із середньорічного об’єму споживання, яке множиться на місячну частку (відсоток), встановлену в додатку № 1 до Кодексу ГРМ для кожної групи споживання. Що стосується групи споживання, то вона визначається виходячи з того, які газові прилади встановлені та використовуються. Номер групи зазначений у нижньому лівому куті рахунку на оплату за газ.


Читайте також: Новітні мобільні автолабораторії з'явилися у Харківській області. Фото