У пошуках сімейного лікаря: на Харківщині відбувся ярмарок вакансій

05.02.2020 13:14 Суспільство
Фото: СК Фото: СК
На Харківщині відбувся ярмарок вакансій, на якому 17 медичних закладів з області та інших регіонів країни шукали молодих сімейних лікарів.

5 лютого медзаклади з Харківського, Барвінківського, Вовчанського, Дворічанського, Ізюмського, Красноградського, Краснокутського, Сахновщинського, Шевченківського, Богодухівського районів, а також лікарні Харкова та Хмельниччини презентували низку відкритих вакансій для студентів, інтернів та випускників медичних вузів.

Подібний ярмарок вакансій на Харківщині проходить уже вдруге в рамках грантового проекту «Ефективна первинна медицина в громаді», який реалізується Харківською обласною радою у партнерстві з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, ГО «Агенція Змін «Перспектива» та ГС «Українсько-Німецька Медична Асоціація» та за сприянням Харківської обласної державної адміністрації.

Майданчиком для працевлаштування вже вдруге став профільний харківський виш – Харківський національний медичний університет. Нагадаємо, перший ярмарок, в якому взяли участь понад 500 студентів та 20 медичних закладів області, відбувся у грудні 2018 року.

– Харківська обласна рада, як учасник цього проекту Європейського Союзу, сприятиме створенню гідних умов праці для молодих фахівців. Сьогодні в студентів є унікальна можливість обрати професію сімейного лікарям саме у сільській місцевості, де створюються відповідні умови. Так, в області, у рамках державної програми, вже побудовано більше десяти нових амбулаторій, які представлені серед роботодавців на заході, – розповіла голова постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради Людмила Немикіна.

Серед таких учасників – Оскільська ОТГ. За словами директорки Оскільської амбулаторії первинної медико-санітарної допомоги Світлани Сумець, сьогодні в громаді ще будують нову амбулаторію із житлом для лікаря та сучасним обладнанням, але вже шукають молодого медика.

– Зараз в амбулаторії села Оскіл працюють два лікарі-пенсіонери, які обслуговують більше 2 тисяч місцевих жителів. І одна з фахівців уже хоче піти на пенсію, тому ми зараз активно шукаємо їй підміну. А поки амбулаторія, де передбачено житло для лікарів, недобудована, громада вже готова надати помешкання для фахівця та робоче місце в діючому медзакладі, – розповіла Світлана Сумець.
Окрім майданчика для працевлаштування, в рамках Ярмарки вакансій для студентів та інтернів відбуваються круглі столи, де обговорюють теми трансформації медичного навчання сучасного сімейного лікаря,  виклики професії та нові можливості, а також з'ясують юридичні основи у діалозі між лікарем та пацієнтом.

За словами Людмили Немикіної, загалом в рамках проекту на Харківщині вже відбулася низка заходів.
– Це ярмарки здоров’я, ярмарки вакансій, вебінари, семінари та конкурс міні-грантів, який пройшов на Харківщині минулого року. Багато заходів плануємо й цьогоріч, зокрема найближчим часом в області оголосимо другу хвилю міні-грантів для наших амбулаторій, – розповіла голова бюджетної комісії.

Читайте також: В яких районах області з’являться опорні лікарні

Також Людмила Немикіна повідомила, що в рамках проекту зараз відкрита реєстрація для управлінців «первинки» на навчальну поїздку медиків у Естонію, яка відбудеться з 2 по 7 березня. Реєстрація триватиме до 7 лютого.
Захід буде цікавий головним лікарям, директорам або їх заступникам, завідувачам великих амбулаторій, де працює сім та більше лікарів, центрів первинної медичної допомоги області.

Автор: Марина Проценко