У самоізоляції перебувають три харківські полярники

23.03.2020 13:21 COVID-19
Фото: uac.gov.ua Фото: uac.gov.ua
Усі вони – учасники 25-ї Української антарктичної експедиції.

Полярники, які входять у склад 25-ї Української антарктичної експедиції, не дісталися місця призначення. Планувалося, що в Антарктику команда вирушить після 20 березня. Однак через пандемію коронавірусу та закриття міжнародного авіасполучення українські полярники відправилися на станцію трохи раніше – 16 березня. Однак дістатися Антарктики не змогли. Три дні група перебувала у Стамбулі, проте вилетіти до Чилі так і не змогла.

«Карантин у Чилі та майже у всіх країнах Південної Америки змусив скоригувати плани. Три дні експедиція перебувала в Стамбулі й була змушена повернутися до Києва», – йдеться у повідомленні Національного антарктичного наукового центру МОН.

За словами очільника Центру Євгена Дикого, під час поїздки команда була максимально захищена від коронавірусу – всіх забезпечили респіраторами, окулярами, антисептиками тощо. Після повернення до Києва полярники пройшли температурний скринінг і відправилися у тимчасову самоізоляцію.

Нагадаємо, у складі 25-ї УАЕ знаходяться харків’яни: науковиця Ганна Соіна та дослідник Андрій Сопін, а також дизеліст-електрик Юрій Лишенко.

Тим часом МОН та Національний антарктичний науковий центр у співпраці з МЗС України та постійним представництвом України у Чилі шукають шляхи, щоб доправити експедицію на станцію «Академік Вернадський». Там полярники мають змінити колег, які працюють в Антарктиді майже рік. У складі експедиції, яка зараз перебуває на станції, є й харків’янин – геофізик Радіоастрономічного інституту НАН України Богдан Гаврилюк.

Читайте також: В Україні зафіксовано 26 нових випадків коронавірусу