У Харкові поліція забрала дітей із заваленої сміттям квартири – ОНОВЛЕНО

26.01.2021 17:39 Суспільство
Фото: 112.ua Фото: 112.ua
Сьогодні, 26 січня, правоохоронці разом зі службою у справах дітей навідалися до квартири неблагополучної родини, що проживає у центрі Харкова.

Сьогодні, 26 січня, один з харківських активістів розмістив у мережі відео, де показав, в яких умовах живуть діти в одній з харківських родин. Зазначена сім’я проживає у центрі Харкова, на вулиці Римарській.

«У центрі міста, квартира повністю завалена сміттям, співробітники поліції ледве відкрили двері. Мама, бабуся, діти, 4 собаки… На вулицю не виходили. Собак вбивали в квартирі і їли», – так прокоментував своє відео харків’янин Женя Зуб. 

Мати дітей повідомила, що всього в її родині 5 дітей, але двох на момент прибуття поліції не було вдома. Жінка зазначила, що де її діти, знають соціальні служби.

Активіст зафільмував, як поліцейські забрали дітей із родини і передали їх медикам «швидкої». Як повідомили у «главку» обласної поліції, трьох дітей –- хлопчика та двох дівчаток – доставили у дитячу лікарню. 

У сім’ю правоохоронці разом зі службою у справах дітей навідалися після того, як отримали повідомлення, що у квартирі, на другому поверсі будинку по вулиці Римарській, чути як плаче дитина та кличе на допомогу. Заявник повідомив, що потрапити до вказаної квартири він не зміг через завали сміття в під’їзді.

Правоохоронці з’ясували, що у вказаній квартирі мешкають 57-річна та 30-річна жінки та троє дітей 2, 6 і 11 років. Щодо 11-річної дівчинки до поліції надходили листи з Управління освіти Шевченківського району м. Харкова про те, що дитина не ходить до школи. Також надходила інформація зі служби у справах дітей про вказану сім’ю, діти якої опинились у складних життєвих обставинах.

Під час виїзду за адресою поліцейські встановили, що у квартирі відсутнє водопостачання та водовідведення. Діти мешкали в антисанітарних, небезпечних для життя умовах, сходи від під’їзду до квартири завалені сміттям, помешкання кишить тарганами і щурами. Сусіди розказали, що родина утримує п’ятьох собак, яких ніколи не вигулюють на вулиці.

Як розповів інспектор ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП у Харківській області Олександр Сало, про кричущі факти повідомили комунальне підприємство «Жилкомсервіс», і комунальники вивезли сміття. 22 січня поліцейські вилучили з небезпечного середовища 11-річну дівчинку, а 26 січня – 2-річного хлопчика та 6-річну дівчинку.

Слідчим за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 166 (злісне невиконання обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування) Кримінального кодексу України.

На даний час досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає до 5 років ув’язнення.

Читайте також: У Куп'янські школи завезли неякісну курятину й гнилу картоплю

Автор: Андрій Соха