У Харкові розробили спеціальний сайт для боротьби з коронавірусом

10.04.2020 11:22 COVID-19
фото city.kharkov.ua фото city.kharkov.ua
Харківські розробники створили платформу «Yak.today», куди запрошують усіх бажаючих.

Завдання платформи — допомогти медичній системі впоратись з навантаженням під час пандемії. На цій платформі медики можуть повідомити про свої потреби, а майстри — розмістити  свої розробки та інструкції  до них, повідомляє Харківська міськрада.

У проекті запрошують взяти участь людей, які можуть робити щось руками (наприклад, захисний щиток або паперові іграшки для дітей, які можна доставити в лікарню); тих, хто має  ЧПУ-обладнання, 3D-принтер, швейну машинку або інше нескладне устаткування; власників підприємств, які готові переорієнтувати свої потужності на нові потреби (масово виготовляти щитки, захисні костюми тощо). 

Уся база платформи — безкоштовна. За словами розробників, над сайтом працюють не тільки харківські спеціалісти, а й інженери з Києва та Івано-Франківська. На платформі можна подати власну інструкцію — її спочатку перевіряє команда спеціалістів та за потреби допрацьовує. Деякі рішення вже перевірені у лікарнях, інші — розробляються на запит медиків. Зокрема, на сайті вже є інструкції до виготовлення щитків на виробництві, 3D-принтері та у домашніх умовах.

Читайте також Харків готовий закупити ліки, маски та спецавтомобілі для боротьби з коронавірусом

Медики або волонтери можуть подати на сайті запит, якщо медичній команді не вистачає речей, які не потребують спеціальної сертифікації та високотехнологічного виробництва. Як повідомляють розробники, найпоширеніший запит на сьогодні — це засоби індивідуального захисту. Партнерська група волонтерів уже розмістила на сайті інструкцію, виготовила та розвезла у лікарні Харкова понад 450 захисних щитків і планує виготовити загалом не менш як півтори тисячі.

Читайте також: Харківські медики протестували технологію, що допоможе в лікуванні COVID-19 - ВІДЕО