У Харкові презентували унікальну книгу про кіно

05.09.2019 13:00 Суспільство
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
4 вересня у виставково-інформаційному центрі «Бузок» було відкрито виставку фотографій, присвячену фестивалю «Дитятко», та відбулась презентація книги Володимира Миславського «Перше десятиліття кінематографічної творчості Олександра Довженка».

Це вже 36-та книга про розвиток кіно в Україні, яку написав харківський дослідник цього виду мистецтва. Другий рік поспіль він співпрацює з організаторами дитячого медіафестивалю «Дитятко», і результатом стали цікаві видання.

– З минулого року у співпраці з Володимиром Миславським ми зрозуміли для себе, що цього нам бракує, що ми повинні повернутися до історії кіномистецтва, до пропагування кращих метрів кіно, – каже президент медіафестивалю, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. – Минулого року за підтримки фестивалю вийшов п’ятитомник «Історія українського кіно». Це унікальне видання, перше в Україні, і воно було зроблене саме в Харкові. І ось щойно було презентовано книгу про Олександра Довженка. 10 вересня йому виповнюється 125 років, 14 вересня – день українського кіно, а з 4 по 7 вересня на Харківщині проходить яскраве свято – міжнародний медіафестиваль «Дитятко».

Дослідження Володимира Миславського – незвична книга. Автор принципово відмовився від власних оцінок. Він наводить лише документи – автобіографію Довженка, статті, рецензії, дискусії та навіть – карикатури й шаржі авторства Олександра Довженка того часу, коли він жив у Харкові та працював у «Вістях ВУЦВК». Усе це стосуєть­ся періоду з 1924 по 1934 рік – до того самого моменту, поки митець не відчув, як над ним почалися згущатися хмари, і він змушений був покинути Україну. А на презентації Володимир Миславський зробив ще один сюрприз усім присутнім.

– Так розпорядилася доля, що буквально вчора, коли я працював у бібліотеці Короленка, я зовсім несподівано для себе знайшов у журналі «Знання» за 1924 рік ще дев’ять нових карикатур авторства Довженка, – розповідає дослідник. – Їх з наших сучасників ще ніхто не бачив – адже не було відомо, що Довженко співпрацював з цим виданням. Тобто це маленьке відкриття, і ви зараз будете першими, хто ці малюнки побачить.

Це не єдиний захід, який відбудеться цього року в інформаційно-виставковому центрі «Бузок» у рамках медіафестивалю «Дитятко». 5 вересня тут проходитимуть майстер-класи для всіх охочих, а 6 вересня відбудеться акторський кастинг для дітей.

– Це унікальна можливість, і я раджу всім діточкам, які хочуть пов’язати своє майбутнє з кіно, скористатися нею, – розповідає президент фестивалю Сергій Чернов. – Тут будуть присутні всі члени журі з різних країн світу, це визнані в кіномистецтві люди, і доступ, як і завжди на нашому фестивалі, вільний.

Фестиваль завершить свою роботу 7 вересня урочистою церемонією нагородження переможців, яка пройде в Харківській філармонії.

Читайте також: Міжнародний медіафестиваль «Дитятко» стартує на Харківщині — ПРОГРАМА