У Харкові від малярії помер чоловік

23.12.2020 10:23 Суспільство
Про летальний випадок від цієї хвороби повідомили у Харківському обласному лабораторному центрі.

Як стало відомо, чоловік, громадянин України, працював в Республіці Екваторіальна Гвінея. Там він на малярію не хворів, але його багаторазово кусали комари.

Перші симптоми захворювання з’явилися в нього ще 9 грудня: загальна слабкість, головний біль, підвищення температури до 37,5. Але за медичною допомогою хворий звернувся лише через 10 днів, 19 грудня. Його госпіталізували до харківської міської лікарні № 31, там же йому і встановили діагноз «малярія». На жаль, цього ж дня чоловік помер. З’ясувати, чи робив він індивідуальну хіміопрофілактику від цієї хвороби, не вдалося.

Фахівці Харківського лабцентру провели епідеміологічне розслідування та запровадили комплекс протиепідемічних заходів за місцем проживання хворого.

Читайте також Під Харковом працівник СТО викрав машину та потрапив у ДТП

За інформацією лабцентру, за поточний період 2020 року в Харківській області зареєстрували 5-й випадок малярії. Серед захворілих два студенти та два непрацюючих громадянина, які прибули з країн Африканського континенту та Республіки Індія.

Довідка від лабцентру: малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є плазмодії малярії, що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Хвороба дуже поширена в країнах з тропічним кліматом, проходить із загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури тіла, порушеннями різних органів та систем організму.

Фахівці Харківського лабцентру нагадують: якщо планується  з будь-якою метою відвідати країни з тропічним та субтропічним кліматом, де поширена малярія, необхідно пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Профілактичних щеплень проти малярії не існує. Якщо після відвідування країни з тропічним кліматом виникла  лихоманка, з’явились головний біль, біль у м’язах чи інші симптоми, треба негайно  звернутися  до лікаря та обов’язково повідомити,  яку країну відвідували та коли.

Автор: Вероніка Добриня