Український кухар розповів про досвід роботи у Польщі (Фото)

14.09.2016 07:20 Суспільство
Фото надане героєм публікації Фото надане героєм публікації
Микола Терещенко, 28-річний українець, розповів про кухню Польщі у прямому та переносному сенсах. Про те, як це – працювати і жити у країні ЄС, чому українці заробляють там часом більше за місцевих, і чому на Батьківщині витримує лише тиждень.

Від хлопця «принеси-подай» до майже шеф-кухаря у польському готелі-ресторані. Микола Терещенко чотири роки тому залишив Україну й перебрався шукати кращого життя до західних сусідів. В Україні він вивчився на кухаря. Під час роботи за фахом в одному із кременчуцьких ресторанів (Полтавщина) Микола отримав пропозицію роботи в Польщі. Оскільки він давно мріяв про закордон, погодився не вагаючись.
На той час, а це був 2012-й, оформлення потрібних документів, візи пройшло для хлопця швидко й без складнощів. 

За чотири роки у Польщі поміняв два місця роботи. Спочатку працював сезон у селищі Біловежа, поряд із Пущею. Микола пригадує, що, як тілько-но приїхав, було дуже важко морально, що й думав вертати назад. Не володів польською мовою, погано розумів місцевих... Пощастило, що разом із ним працювали люди переважно старшого покоління, які знали російську й могли підказати щось молодому українцеві. А вже через три місяці й сам Микола заговорив польською.

– Звичайно, тоді було лячно, – пригадує Микола. – Особливо після того, як перетнув кордон, а довкола всі розмовляють польською. Ти ж нічого не розумієш. Це зараз усі здебільшого їдуть зі знайомими, парами чи й навіть групами. Я їхав один, тоді мені було 24. Приїхав до Варшави о четвертій ранку, сам на вокзалі. Коли нарешті добрався до Біловежі і пропрацював там перший тиждень, вирішив, що, мабуть, поїду назад додому...

Що сталося далі, чим відрізняється місцева кухня від вітчизняної, польське життя у маленьких містечках від українських буднів читайте ТУТ.  

Читайте також: ХАРКІВСЬКА НАДІЯ В ЄС. ЗАРАДИ НАУКИ УКРАЇНКА ПЕРЕЇХАЛА ДО НІМЕЧЧИНИ

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта