В області перевірять законність комунальних установ

20.04.2021 16:40 Суспільство
У Харківській обласній раді повідомили, що посилять контроль за ефективністю роботи комунальних закладів і використанням бюджетних коштів. Плануються перевірки за участю правоохоронців.

Про це повідомив голова Харківської облради Артур Товмасян під час наради з керівництвом правоохоронних та контролюючих органів області.

Зокрема, Артур Товмасян наголосив на необхідності посилення контролю за використанням бюджетних коштів, які йдуть на реалізацію різноманітних проєктів соціальної інфраструктури.

– З одного боку, маємо значну кількість проєктів розвитку інфраструктури в громадах, що включені до програми соціального та економічного розвитку. Передовсім ідеться про соціальні, медичні, освітянські та інші об’єкти, що мають стратегічне значення для регіону. З іншого боку – вимивання бюджетних коштів у тінь позбавляє ці проєкти шансів на реалізацію без належного фінансування з обласного бюджету, – зауважив голова Харківської обласної ради.

Він також повідомив, що за десять років проведення обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» на умовах співфінансування впроваджено більше 2 тисяч проєктів. Використано 370,7 мільйона гривень, з яких частка обласного бюджету – 181,7 мільйона гривень.

Читайте також: Обласна рада розпочинає конкурс для медзакладів Харківщини

За словами Артура Товмасяна, реалізація абсолютної більшості проєктів конкурсу так чи інше дозволила досягти передбачених результатів, але є випадки, коли виникають серйозні питання до замовників та виконавців.

Як приклад неякісного виконання голова облради навів мініпроєкт «Облаштування набережної в центрі села Липці», що став переможцем конкурсу «Разом в майбутнє» у 2020 році. Бюджет проєкту: 299 799 гривень, зокрема з обласного бюджету – 149 890 гривень. У рамках мініпроєкту передбачалось облаштування пляжної зони, прокладання тротуару, установлення лавок та освітлення, озеленення набережної річки Липець.

– Хоча відбулось відкриття проєкту, якість виконання виявилася незадовільною. На жаль, цей випадок змушує шукати інструменти для посилення контролю. Йдеться і про безвідповідальне використання коштів обласного бюджету, і про дискредитацію самої ідеї конкурсу «Разом в майбутнє» – реалізації місцевих ініціатив, які дають можливість зростання добробуту в громадах, – наголосив Артур Товмасян.

Читайте також: На завершення будівництва амбулаторії в Оскільській громаді потрібно близько 3 мільйонів гривень

Інша частина наради була присвячена темі законності роботи обласних комунальних підприємств. Зокрема, говорили про запобігання випадкам порушення законодавства їх керівниками або посадовими особами.

За інформацією голови обласної ради, у складі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області перебуває 172 діючі підприємства, заклади та установи в різних галузях: більшість – медицина (65 комунальних неприбуткових підприємств), соціальний захист, культура, освіта та інші.

Артур Товмасян також повідомив, що наразі готується проєкт рішення обласної ради про затвердження Порядку проведення аудиту підприємств, установ, закладів, що є суб’єктами спільної власності територіальних громад області. Планується запрошувати брати участь у таких перевірках представників правоохоронних та контролюючих органів.

– Перевірка законності роботи обласних комунальних підприємств має на меті підвищити ефективність використання майна спільної власності громад області, заощадження коштів та забезпечення доходної частини бюджету, підвищення якості надання послуг населенню, – переконаний Артур Товмасян.