Як змінилися ціни напередодні Великодня. Інфографіка

07.04.2018 10:00 Суспільство
Фото: Bdzhola Фото: Bdzhola
У березні цього року вартість десятка яєць зросла у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року майже в шість разів — з 5 до 27 гривень за десяток. Окрім цього, за словами експертів, навесні здорожчали й інші продукти.

Великодні писанки подорожчали у шість разів

Суттєве зростання цін на яйця почалося з серпня 2017 року, коли вартість збільшилася з 10 грн у липні до 14,5 гривні/10 шт. у серпні, зазначають аналітики Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

За їх інформацією, ціни на яйця коливаються залежно від сезону. Традиційно з кінця березня по серпень спостерігається зниження цін, а з вересня їх вартість знову зростає.

 «Цьогоріч зниження вартості поки не спостерігається. Враховуючи стабільний попит на українську продукцію з боку імпортерів, виробникам не вигідно продавати яйця на внутрішньому ринку за нижчою ціною, коли можна експортувати дорожче. Враховуючи це, більшість виробників підняли рівень внутрішніх цін до експортних, що дає їм можливість отримувати рівні прибутки як від експорту, так і від реалізації продукції на внутрішньому ринку», — зазначають в Асоціації.

Також факторами, що підтримують ціни, є також зростання вартості зерна, яке використовують для виробництва кормів.


Стали менше споживати

Окрім цього, за інформацією УКАБ, підвищення цін на яйця позначилося й на їх споживанні. Так, за даними Держстату, ще у 2016 році, коли ціна за 10 яєць по Україні складала в середньому 16 грн, споживання на одну особу на рік складало 267 штук, тоді як в 2013 році середньостатистичний українець споживав у рік близько 309 штук яєць.


Овочі дорожчатимуть

Напередодні Великодня експерти спостерігають зростання цін і на інші продукти харчування. Згідно з даними Мінагрополітики, найбільше додали в ціні порівняно з лютим овочі.

Рекордсменом зі зростання став буряк, ціна на який зросла на 11 %, капуста додала +7 %, почесне третє місце закріпила за собою картопля, яка подорожчала на 6 % з 5,7 гривні за кілограм до 6,6 гривні за кілограм.

Вартість так званих продуктів «борщового набору» традиційно зростає навесні, коли запаси у господарствах населення скорочуються. За прогнозами Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), у квітні зростаючий тренд на овочі збережеться і буде переважати до появи нового врожаю.



Незначно, проте продовжили повільне зростання і ціни на м’ясопродукти — найбільше додала у вартості яловичина, яка подорожчала на 1,3 %. Курятина подорожчала на близько 0,8 гривні за кілограм. Свинина практично залишилася на рівні цін лютого.

Подешевшали наприкінці березня порівняно з кінцем лютого цукор (-2 %) та гречка (-2 %).

Читайте також: Як працюватиме громадський транспорт у Харкові в пасхальну ніч

Олександр Ушаков