Від 40 тисяч до 1,2 мільйона гривень: скільки заробляють районні бюджети Харківщини

03.02.2021 12:23 Суспільство
Фото: Децентралізація Фото: Децентралізація
Бюджет Лозівського району має у 32 рази менше власних доходів, ніж бюджет Чугуївського.

За інформацією Української асоціації районних та обласних рад, власні доходи затверджених районних бюджетів на 2021 рік у Харківській області складають від 40 тисяч гривень до 1,27 мільйона гривень. Найменше власних доходів у Лозівському районі – 40 тисяч гривень. У Куп’янському та Харківському – 200 та 227 тисяч гривень відповідно. Власні доходи Богодухівського району становлять 605 тисяч гривень, Ізюмського – 635 тисяч гривень, Красноградського – 767 тисяч гривень. Найбільше власних доходів у річному бюджеті Чугуївського району – 1,27 мільйона гривень.

Кому лікарню: громади Харківщини ділять районні медичні заклади

– Така різниця тільки цього року, бо в окремих районах по завершенні роботи минулого року залишилися кошти перехідні. А в решті районах таких залишків не було зовсім або вони були дуже малі. Але ви ж розумієте, що це було тільки в цьому році, – наголосив в ефірі Суспільного президент Української асоціації районних та обласних рад, депутат Харківської обласної ради Сергій Чернов.

За підрахунками УАРОР, мінімальні видатки на утримання районних рад у розрахунку на рік складають 2,5 мільйона гривень (це без урахування виплат вивільненим працівникам ліквідованих районних рад). Відсутність коштів у районних бюджетах, на думку Сергія Чернова, унеможливлює не тільки виконання райрадами власних повноважень, але й повноважень, делегованих районним державним адміністраціям та взагалі ставить під сумнів доцільність їх існування як квазі-виконавчих органів.

– Нам потрібен був один перехідний бюджетний рік, для того, щоб завершити передачу майна, не втратити послугу, її якість і зрозуміти, які органи управління нам потрібні. Які джерела фінансування нам під ці повноваження підвести і де їх взяти. Бо ми сьогодні міряємо температуру середню по палаті. Але ж середньою вона не може бути. Є громади, де проживає 4 тисячі людей і є громади у 1,5 мільйона, як місто Харків, – підкреслив президент Української асоціації районних та обласних рад.

Читайте також: Зоотехнік з Ізюмщини врятувала медицину в рідному селі