Віддав наказ стріляти по авто з мирними жителями Харківщини

03.06.2022 21:16 Суспільство
Прокуратура Харківської області заочно повідомила про підозру російському командиру Євгенію Зеленову, який віддавав злочинні накази розстрілювати автівки з цивільними. Окрім війни в Україні, військовий також брав участь у війні рф проти Грузії та «підтримував безпеку» у проведенні незаконного референдуму в Криму.

Командир однієї з батальйонно-тактичних груп російських окупантів Євгеній Зеленов віддав наказ своїм підлеглим розстріляти автівки з мирними жителями, які намагалися виїхати з Харкова. Як зазначають у обласній прокуратурі, після повномасштабного вторгнення на територію України окупанти прибули до кільцевої дороги Харкова. Саме цією дорогою намагалися виїхати у більш безпечне місце кілька автівок з мирними жителями Харківщини. Російські військові наказали їм розвернутися. Люди почали сперечатися та просили пропустити їх. Зеленов віддав наказ обстрілювати машини цивільних.

Кілька російських військових відмовились виконувати злочинний наказ командира. Вони намагалися допомогти сховатися матері з донькою. Проте, по них почали стріляти на ураження свої ж. Унаслідок цього один військовий рф та мати загинули, а доньці вдалось урятувати своє життя.

– Вона побігла до своєї машини та побачила російського солдата, який допомагав їй. Він з пораненням повз по землі. Жінка посадила його в автівку, рятуючи власне та його життя, – повідомили у прокуратурі.

Також окупанти розстріляли ще одне авто з цивільними. Водієві вдалося розвернути машину та втекти, проте він отримав поранення.

Схоже, що вторгнення в Україну та наказ стріляти по цивільних у Зеленова не єдині злочини.  Слідство встановило, що цей російський командир у 2008 році брав участь у війні рф проти Грузії та «підтримував безпеку» у проведенні незаконного референдуму в українському Криму.

Автор: Андрій Соха