Відключення світла та ожеледиця на дорогах: наслідки негоди на Харківщині

19.12.2023 20:15 Суспільство
Рятувальники виштовхали із заледенілої ділянки дороги карету швидкої/ фото: ДСНС Рятувальники виштовхали із заледенілої ділянки дороги карету швидкої/ фото: ДСНС

Через ожеледицю на дорогах Харківщини допомога знадобилася «швидкій», волонтерському та рейсовому автобусам.

 

Повалені дерева й аварія в електромережах

Від минулого вікенду в Харківській області погіршилися погодні умови. Спершу випав сильний сніг, потім пішов крижаний дощ. Потепління вдень і морози вночі сприяли утворенню на шляхах і пішохідних доріжках ожеледиці. Крім цього, сильний вітер в Індустріальному, Київському, Салтівському, Немишлянському, Слобідському та Шевченківському районах Харкова повалив 31 дерево та 175 великих гілок.

Наслідки негоди у Харкові/фото:Харківська міськрада

Внаслідок сильного вітру повалені дерева/фото: Харківська міськрада

У Харкові надзвичайники допомогли водієві карети швидкої зрушити з місця. Машина опинилася на заледенілій ділянці дороги на вулиці Гольдбергівській.
Унаслідок погіршення погодних умов напередодні в Харкові сталася серйозна аварія в енергосистемі. Без опалення могла залишитися значна частина Харкова. Уникнути цього вдалося завдяки підключенню котелень до альтернативних джерел енергії, які місто закупило заздалегідь. 

На прибирання снігу та льоду в Харкові залучили майже 2,5 тисячі працівників комунальних підприємств «Харківблагоустрій» та «Харківзеленбуд». 

Як повідомили у пресслужбі Харківської міської ради, сніг прибирали й бригади КП «Шляхрембуд». 18 грудня на дорогах міста працювали 165 робітників та 90 одиниць спецтехніки. Лише вони за три доби прибрали та вивезли понад 2 тисячі кубометрів снігу та криги, а також використали понад 930 кубів піщано-сольової суміші та близько 500 тонн солі.

А тим часом в області…

Ситуація в області складніша. На ранок 19 грудня через негоду без електропостачання на Харківщині залишалися 16 населених пунктів. Загалом на цей день в області були знеструмлені 1794 споживачі. За інформацією Міненерго, ремонтні бригади працювали над відновленням електропостачання у Близнюківській, Барвінківській, Вовчанській та Куп’янській громадах. «Через обледеніння впали або пошкоджені 492 електричні опори. Це ускладнює відновлення електропостачання», – зазначили в Міненерго.

Протягом 18–19 грудня рятувальники 5 разів виїжджали на допомогу водіям, чиї машини застрягли на складних ділянках автошляхів унаслідок ожеледиці та снігових заметів. Про це інформує Харківська обласна державна служба з надзвичайних ситуацій.

У Барвінковому рятувальники виїхали на ДТП, що трапилась на вулиці Івана Величка. Там рейсовий автобус не впорався зі слизьким підйомом і скотився на паркан приватного домоволодіння. «В автобусі перебували 8 людей. Щоб пасажири змогли вийти назовні, рятувальникам довелося відтягти його від паркану. На щастя, ніхто з людей не постраждав», – повідомляється на сайті ДСНС.

А в Старому Салтові за допомогою спецтехніки працівники ДСНС витягли з перемету волонтерський мікроавтобус Volkswagen T4, щоб той зміг доїхати до місця призначення.

Крім цього, зі слизьких ділянок автотрас надзвичайники витягли 2 вантажівки.
Протягом доби 16–17 грудня на проїзній частині поблизу села Ганнівка Лозівського району хлібовоз з’їхав у кювет зі слизької дороги. На допомогу водієві прийшли бійці 10-ї пожежно-рятувальної частини. Аби витягти вантажівку на рівну дорогу, застосували пожежну автоцистерну підвищеної прохідності. Після допомоги водій доправив хліб до населеного пункту.

Побережіть себе

Через складні погодні умови однією із загроз здоров’ю харків’ян зараз є ожеледиця. Як зазначають у Харківську обласному центрі контролю та профілактики хвороб, найбільша кількість звернень до медичних закладів відбувається у зв’язку з пошкодженням нижніх та верхніх кінцівок: переломи та вивихи, забій м’яких тканин. Дитячий травматизм унаслідок падіння займає від 2 до 5 % від загальної кількості звернень. Люди середнього віку отримують травми найчастіше, а люди пенсійного віку в статистичних даних займають усього до 10 % звернень, але травми у цій групі зазвичай більш серйозні.
Фахівці дають такі поради:
– придбайте спеціальні накладки на підошви, які зроблять взуття неслизьким, або так звані «льодоходи»;
– ходіть маленькими кроками і намагайтеся утримувати центр ваги над тією ногою, котра попереду;
– не тримайте руки в кишенях;
– переходьте вулицю тільки у призначених місцях, переконавшись, що всі транспортні засоби повністю зупинилися.
– не соромтеся взяти палицю з наконечником або з шипом; 
– якщо розумієте, що уникнути падіння не вдасться, в жодному разі не виставляйте вперед руки;
– якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря у травмпункт. Бо інакше можуть виникнути ускладнення з непередбачуваними наслідками.

Ми писали, 20 грудня, у середу, у Харкові та області буде хмарно з проясненнями, без істотних опадів. Вночі та вранці слабкий туман, на дорогах ожеледиця.

Автор: Надія Янінович