Відкрилися одиниці: у таборах Харківщини стартував оздоровчий сезон

08.06.2021 11:30 Суспільство
Цього літа на Харківщині відновиться оздоровчий сезон. Після року простою табори відпочинку готуються прийняти малечу. Але відкриються, в кращому випадку, лише чверть від загальної кількості дитячих закладів оздоровлення. Та й відпочинок у них буде обмежений карантинними вимогами.

Лише чверть літніх таборів на Харківщині відкриється цього року для відпочинку й оздоровлення дітей. Загалом планується робота 253 таборів. Це 11 стаціонарних закладів та 241 пришкільний. Такі дані озвучив минулого тижня заступник голови Харківської облдержадміністрації Роман Семенуха.

Він нагадав, що минулого літа через пандемію оздоровчий сезон на Харківщині взагалі не відбувся. Хоча планувалося відкрити 26 таборів, та працював лише один. Цього року, за даними облдержадміністрації, перші зміни почнуться 12 червня.

– Очікуємо, що оздоровляться на Харківщині близько 125 тисяч дітей, з них 78 тисяч – діти пільгових категорій. З різних бюджетів передбачається виділити близько 190 мільйонів гривень на оздоровлення дітей Харківської області, – повідомив Роман Семенуха.

Очікувана вартість одного дня перебування в таборі – від 530 гривень. Тобто за 14 днів у середньому доведеться віддати близько 7,5 тисячі гривень.

Читайте також: Скільки заробляють жителі Харківської області

За словами заступника губернатора, під час оздоровчого сезону в таборах діятимуть карантинні обмеження, прийняті МОЗом ще минулого року.

Зокрема, до літнього табору прийматимуть дітей з медичними довідками форми 079. Під час прийому малечі та протягом усієї зміни тричі на день потрібно проводити температурний скринінг. В одному загоні допускається до 15 дітлахів. А розміщуватися в кімнатах вони мають з розрахунку 5 квадратних метрів на одну дитину. Відстань між ліжками у кімнатах має бути не менше 1,5 метра, а між столами в їдальні – не менше 2 метрів.

Щодо вимог до персоналу, то працівники табору мають працювати вахтовим методом: тобто не полишаючи стін закладу протягом усієї зміни. Цю вимогу ввели для того, аби обмежити кількість зовнішніх контактів. З цієї ж причини небажані й екскурсії, особливо до приміщень. А ще через карантин на територію закладу не можна навіть батькам, тому батьківських днів цього літа в таборах не буде.

Вимоги до перебування дітей у таборах*

  • МОЗ рекомендує приймати в табір дітей, які проживають у межах регіону, в якому знаходиться установа. Діти обов’язково повинні мати медичну довідку форми 079. Батьки на територію табору не допускаються;
  • перед прийомом дітей до закладу, а також три рази на день під час перебування, дітям потрібно вимірювати температуру тіла. Діти з підвищеною температурою не допускаються в табір;
  • якщо в дитини підвищена температура, то її потрібно негайно ізолювати або госпіталізувати (оплату за перевезення до місця ізоляції бере на себе табір);
  • табору радять обмежити кількість дітей у загонах до 15, а в кімнатах розміщувати з розрахунку 1 дитина на 5 квадратних метрів (з дистанцією в 1,5 метра);
  • на території табору забороняються: тканинні рушники, м’які іграшки, масові заходи;
  • рекомендується створити адаптивний графік харчування дітей;
  • перевозити дітей до табору дозволяється або на власному транспорті, або організованими групами. Водій і супроводжуючі повинні бути в масках.

*Згідно з постановою МОЗ України № 43 від 30.07.2020 р.

Занадто складно

Пандемія коронавірусу та карантинні вимоги до роботи літніх таборів стали занадто складною перепоною для більшості оздоровчих закладів області. За даними «Слобідського краю», з двадцяти таборів області, які працювали в докарантинний 2019 рік, тепер готові відкритися лише чотири.

За словами Романа Семенухи, одні табори не почали роботу через те, що перейшли від одного власника до іншого і для них не визначене фінансування. Дехто не може завантажити дітьми усі п’ять змін, а відкриватися задля двох змін – економічно недоцільно. А деякі заклади просто не в змозі виконати ті умови, які висунули МОЗ і Держпродспоживслужба.

Наприклад, дитячий заміський оздоровчий заклад «Каразінський» у Краснокутську готовий забезпечити всі умови для проживання дітей і вихователів. Але не може забезпечити цілодобове проживання обслуговуючого персоналу, говорить директорка Світлана Колісник. За її словами, оскільки табір розташований у населеному пункті (Краснокутську), то весь обслуговуючий персонал – це місцеві мешканці, в яких є свої домашні справи. Одна ж з умов роботи таборів у карантин – щоб діти і персонал не полишали стін закладу.

– Та й обмеження щодо кількості дітей спричиняє економічні проблеми. Якщо табір розрахований на 100 дітлахів, то у карантин мав би прийняти усього 50. Від цього вартість путівок здорожчала б удвічі, а батьки не в змозі оплатити таку суму, – зауважила Світлана Колісник.

Читайте також: На Харківщину йдуть дощі та грози

Вахтовий метод

Вимога працювати вахтовим методом стала чи не найскладнішою і для позаміського дитячого оздоровчого табору «Лісова галявина», що в селищі Високий Харківського району. Але цю проблему тут розв’язали, говорить директорка Юлія Масалітіна.

– Щодо вихователів, то тут усе як раніше – вони працюють і живуть у таборі цілодобово. А от технічний персонал, кухарі – як правило це місцеві мешканці, в яких є город, родина, інші турботи. Їм важко залишатись у таборі на ніч. Тож ми організували таким чином: скоротили зміну з 21 до 14 днів. Протягом зміни працівники працюють по черзі: один склад з 10 чоловік до 13-ї години дня, після 13-ї інший склад, – пояснила керівниця табору.

Наразі «Лісова галявина» готується до відкриття, перша зміна починається 27 липня. Щодо перебування дітей, то в кімнатах замість 10 ліжок розташують 6. А загони будуть по 15 чоловік.

Загалом кількість дітей, яку можна прийняти за зміну, в таборі скоротили майже вдвічі. Якщо табір зазвичай приймає до 200 дітлахів, то тепер – до 130. Відповідно, подорожчали і путівки. Якщо звичайна вартість путівки на 21 день складає 8920 гривень, то тепер путівка лише на 14 днів коштує 8960 гривень.

У цьому сезоні табір приймає дві зміни, між якими буде три дні перезмінки.

Через карантинні обмеження довелося підкоригувати розважальну програму в закладі. Насамперед скасували батьківський день та виїзні екскурсії. Натомість, запевняє директорка, аби батьки мали змогу контролювати перебування їхніх дітей у таборі, для них створюються чати. А фото і відео з табірних свят і буднів можна буде переглядати в соцмережах.

Навіть попри карантин, дітлахам у «Лісовій галявині» нудьгувати не доведеться, запевняє директорка. Кожного дня запланована насичена програма: квести, спортивні ігри, тематичні дні, конкурси й концерти. Для корисного відпочинку тут створені всі умови: є спортивні поля зі штучним покриттям для футболу й волейболу, басейн і літній кінотеатр.

 

Досвід роботи в пандемію

А от для дитячого закладу санаторного типу «Бермінводи», що розташований на однойменному курорті, працювати в карантин уже звично. Минулого року цей заклад єдиний в області приймав дітлахів. За одну зміну в серпні тут побували 260 дітей.

Цього року в «Бермінводах» планується чотири зміни. Перша стартувала сьогодні, 8 червня, і триватиме 18 днів, на неї зібралися 100 дітей. За словами директорки Тетяни Панченко, як і минулого року, в закладі дотримуватимуться усіх вимог і щодо відстані між ліжками, і щодо належних квадратних метрів. Вихованці живуть у двокімнатних боксах по дві-три дитини.

У їдальні відстань між столами 2 метри, безконтактні термометри закупили. За станом здоров’я дітей цілодобово слідкуватиме лікар.

Оскільки і вихователі, і весь персонал табору протягом зміни традиційно живе в таборі, то вимога щодо вахтового методу не стала перепоною в роботі.

Відвідування табору батьками минулого року замінили онлайн-трансляціями та спілкуванням у чатах. Як буде цього літа – ще не визначились.

Що ж до економічної вигоди, то через зменшення кількості дітей рентабельність табору знизилась, говорить Тетяна Панченко. Загалом табір розрахований на 500 місць. З них велика кількість путівок видається для пільговиків (дітей чорнобильців, малозабезпечених тощо). Цього року таких тендерів на пільгові путівки не проводилось, тому діти приїжджають або за повну вартість, або від профкомів.

Порівняно з минулим роком, вартість путівок збільшилась, але не набагато. Вартість одного ліжко-дня – 520 гривень.

– Загалом, організувати цьогорічний відпочинок дітей намагаємося максимально на свіжому повітрі, – зазначила директорка закладу. – Але якщо на вулиці прохолодно, то в нашому таборі є достатньо великих приміщень для проведення масових заходів: зала на 500 місць (розміщуватимуть дітей через 3 сидіння) і спортивний зал на 1000 квадратних метрів. Також у нас є два відкриті майданчики на свіжому повітрі. Тобто в нас є чим зайняти дітей як на свіжому повітрі, так і в приміщенні – з дотриманням санітарних норм.