Виплати на деокупованих територіях Харківщини: хто, як і коли може отримати 6600 гривень

08.02.2023 13:22 Суспільство
Фото: Наталія Мішко Фото: Наталія Мішко
В Україні діє багато різних виплат від держави та міжнародних організацій. Ці гроші можуть отримати люди, які постраждали внаслідок війни. «Слобідський край» з’ясував щодо допомоги від Міжнародної організації з міграцій для деокупованих територій Харківської області: хто, як і коли може отримати 6 тисяч 600 гривень.

«Сусіднім селам виплатили, нам – ні»

До редакції «Слобідського краю» звернулася жителька деокупованого села Борщова Печенізької громади, завідувачка Борщівської сільської бібліотеки Наталія Мішко. Вона поскаржилася на те, що звільнені населені пункти Борщівського старостинського округу – Борщова, Гарашківка та Ганнівка – ще не отримали належні виплати в 6 тисяч 600 гривень для жителів деокупованих територій. Ці гроші мали прийти від Міжнародної організації з міграції (МОМ) жителям, які на момент деокупації перебували в населеному пункті. Сама пані Наталія на ці кошти не претендує, оскільки виїхала з Борщової ще наприкінці весни і повернулася додому за два тижні після звільнення, у 20-х числах вересня, однак в окупації в неї залишалися чоловік і син.

У Печенізькій громаді 12 населених пунктів, з них дев’ять були в полоні ворога. Як каже пані Наталія, одразу після звільнення Борщової був зроблений перепис населення: староста складала списки людей, які проживали в населеному пункті на момент звільнення. У Борщівському старостинському окрузі було 115 жителів – саме стільки людей мають отримати виплату від МОМ. Ці дані надіслали Червоному Хресту, який здійснював виплати по 1200 гривень, ці гроші також виплачуються на деокупованих територіях. Спочатку йде виплата від Червоного Хреста, а потім – від МОМ.

– Нам, жителям Борщівського старостинського округу, ці 1200 гривень виплатили у листопаді, тоді як у решті звільнених населених пунктів громади почали вже видавати гроші від МОМ. В останній місяць осені наші земляки отримали по 2200, а в січні – по 4400. Ці 6600 виплачуються в два заходи. А ми цих коштів не бачили донині, – каже Наталія Мішко.

Допомога від МОМ сплачується через Укрпошту, Борщівський старостинський округ обслуговує пересувне відділення – поштарка приїжджає раз на тиждень.

– Коли приїжджає поштарка, ми питаємо: «Коли будуть виплати?». А вона кожного разу каже якісь відмовки: спочатку стверджує, що нам уже зробили виплати, потім каже, що переплутала з іншою Борщовою, наступного разу – що відомості загубила, потім знайшла тощо. 24 січня на зустріч з поштаркою зібралося багато людей, десь половина з тих, хто був на момент деокупації, однак знову ніякої інформації не дізналися, – говорить жінка.

Держава не винна

Незадоволені жителі ходять до поштарки кожного тижня, останній раз вони були 2 лютого. Знову ніякої чіткої відповіді щодо термінів отримання виплат вони не отримали.

За словами Наталії Мішко, для багатьох місцевих це великі гроші, оскільки з 115 жителів, які були в окупації, 70 відсотків – пенсіонери. Лише в її родині на кошти претендують двоє людей – це вже 13 тисяч 200 гривень.

– У кого в сім’ї п’ятеро – вже 33 тисячі гривень. Навіть для одного пенсіонера 6 тисяч 600 гривень непогані гроші, – зауважує Наталія Мішко.

За словами жінки, вони зверталися до очільника громади Олександра Гусарова, але, як виявилося, він не має жодного відношення до фінансування від міжнародних організацій.

– Я багато разів казав людям, що це міжнародна організація, і до нас відношення не має. Вони списки збирають самостійно, якщо потрібна допомога в цьому питанні, то ми її надаємо. Це не бюджетні гроші, ми на ці кошти жодним чином не впливаємо, а люди це не розуміють. Ми постійно пояснюємо жителям, що це міжнародні організації, які за своїм бажанням видають кошти. Дали гроші, дякуйте, не дали – чекайте, може, дадуть, може, ще будуть гроші. А виходить така ситуація, ніби держава винна. Харківська обласна і Печенізька селищна військові адміністрації не мають жодного відношення до фінансування міжнародними організаціями, – наголошує Олександр Гусаров.

Сподівання на донорів

На Харківщині не тільки жителі Печенізької територіальної громади не отримали виплати від МОМ. Ми з’ясували, що цю допомогу, зокрема, ще не надавали мешканцям Великобурлуцької, Борівської, Шевченківської та Ізюмської ТГ.

У Департаменті соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації пояснили, чому вийшла така ситуація з виплатами у Печенізькій громаді, та й взагалі, чому ще не всі жителі регіону отримали ці гроші.

– Просто не вистачило коштів, скільки грошей було, стільки Укрпошта і виплатила. Я розумію, що напруга є, але вона більше від того, що «сусід отримав гроші, а я ні». Дивіться, це гуманітарна місія, це не державні кошти, а приватні. Очільники громад, що були деокуповані, складали списки тих людей, які були на момент звільнення. Передавали їх на Укр­пошту, вона цифрувала ці списки і відповідно до укладеного меморандуму з Червоним Хрестом чи МОМ виплачує ці кошти. Є така ситуація, що одна громада отримала, а інша ні, треба зачекати. Очікуємо транші. Думаю, що донори зобов’язання виконають, – зазначає директор Департаменту соціального захисту населення ХОВА Юрій Шпарага.

Чекати СМС

В Укрпошті наголошують, що вони не є розпорядником коштів. Укрпошта отримує реєстр і здійснює виплати, вона не керує потоками, які приходять на виплати, а лише передає відомості, що в довільному порядку цифрує Червоний Хрест. У рамках міжнародної гуманітарної місії, окрім Харківщини, гроші також виділяються на Херсонську, Донецьку, Запорізьку, Київську, Сумську та Чернігівську області. І чия відомість зайшла перша, ту і фінансують. За словами керівника Харківської дирекції «Укрпошти» Юрія Савченка, найбільше виплат здійснено в Харківській області.

– Люди, які потрапили в програму, вказували свої номери телефонів. Наприклад, Червоний Хрест вибірково телефонував людям і питав, чи отримали вони кошти. І людям повинна прийти СМСка від МОМ. Це означає, що нас профінансували й видали гроші та адресну програмну відомість, куди їхати і кому платити. І наше завдання з моменту заходу грошей, коли людина отримала повідомлення, протягом 30 днів виплатити ці кошти. Якщо цього не трапилося, тільки тоді людина може сказати, що Укрпошта не виконала своїх зобов’язань. Ще момент, якщо людина потрапила до програми, а після виїхала, то вона гроші не отримає, – пояснює Юрій Савченко.

В Укрпошті розповідають, що виплата від МОМ у 6600 гривень для деокупованих територій розбивається на два транші – у 2200 і 4400 гривень. За правилами фінмоніторингу потрібно зняти ксерокопію всіх паспортів, а на деокупованих територіях є люди, в яких немає жодних документів.

– Від МОМ у нас був один транш. Наразі закінчуємо по ньому виплати і чекатимемо наступний транш. Коли він буде – невідомо, все залежить від донорів, які надають гроші і Червоному Хресту, і МОМ. Теоретично люди, яким ще не дали виплату в 6600 гривень, можуть отримати гроші, коли освоюватимемо наступний транш, – зазначає керівник Харківської дирекції «Укрпошти».

«Гарячі лінії» щодо виплат

Якщо у вас є питання до мом, можете звернутися до організації за «гарячим номером» телефону 0 800 215 015. За умов, що ваше звернення (запитання, зауваження чи скарга) стосується стандартів послуг, які надає мом в україні, поведінки співробітників мом, є запитом про отримання загальної інформації для постачальників, партнерів і клієнтів, – звертайтеся на «гарячу лінію» прозорості мом: 067 406 63 27, 095 240 35 11.

У разі питань щодо державних виплат, то ви також можете зателефонувати на «гарячу лінію». Отримати по телефону консультацію фахівців департаменту соціального захисту населення хова можна з понеділка по четвер з 9.00 до 16.00, у п’ятницю – з 9.00 до 15.00, за номером 066 283 41 43.

Розібратися з оформленням довідки впо, забезпеченням санаторно­курортним лікуванням, засобами реабілітації окремих категорій громадян, соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, допоможуть за номером 097 081 52 96.

Матеріал створено в рамках проєкту «Сила місцевих медіа – для посилення згуртованості українців», що реалізується Громадською спілкою «Українська Асоціація Медіа Бізнесу» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу».

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як правильно фіксувати і документувати воєнні злочини росії. Крім цього ми писали про виклики, з якими під час повномасштабного вторгнення рф зіткнулися територіальні центри Харківської області.  Також читайте, куди можуть звернутися жителі Харківської області для відновлення або отримання нових документів.

Автор: Олександр Гаркавець