Вставав о 4-й ранку й готував на 350 людей: історія бійця харківської ТрО

29.12.2023 14:24 Суспільство
Фото: Харківська окрема бригада ТрО Фото: Харківська окрема бригада ТрО

Сергій на псевдо «Батон» військовослужбовець 120-го окремого батальйону 113-ї окремої бригади Сит ТрО. Чоловікові 55 років, у 80-х роках минулого сторіччя він служив у радянській армії в оркестрі московського гарнізону та навіть брав участь у парадах на «червоній площі».  

Історію військовослужбовця медіа «Слобідський край» розповіли у Харківській окремій бригаді сил територіальної оборони.

До повномасштабного вторгнення Сергій працював рієлтором, мав власну фірму, купував квартири, ремонтував їх і продавав. Чоловік розказує, що перед війною в нього наладився бізнес, він жив цікавим та насиченим життям з дружиною та трьома дітьми. У лютому 2022 року Сергій зібрав «тривожну валізу», а 22 лютого пішов записуватись у ТрО.  

– Я вирішив піти, бо розумів, що моя сім’я в небезпеці. Тому що росіяни хотіли позбавити мене мого життя. Я сказав своїй дружині, що вона буде дружиною живого або мертвого героя, а не дружиною боягуза й зрадника. Я не міг сидіти перед телевізором і спокійно спостерігати за тим, що коїться, – говорить боєць.

Чоловік почав проходити медкомісію, на 24 лютого був назначений прийом у нарколога й психіатра, проте із самого ранку росіяни вже обстрілювали Харківську область, і чоловік вирішив евакуювати сім’ю в Київську область. 27 лютого Сергій  повернувся в ТрО, але йому відповіли, що вже вільних місць немає.

– Я попросив дати мені якісь контакти, не додому ж повертатись. Черговий офіцер видав контактні номери телефонів батальйонів бригади. В той час під пунктом збору стояло близько 50 чоловіків різного віку, які хотіли захищати місто. У 120-му батальйоні сказали, що в них є зброя, я сказав хлопцям, і майже всі добровольці пішки пішли на інший бік міста, – розповідає чоловік.

Раніше ми писали про бійця Харківської ТрО, який раніше не планував йти у військо.

А також про снайпера з позивним Козак, який брав участь в оборонних операціях на Харківщині та у Бахмуті. Повномасштабне вторгнення він зустрів у складі окремого загону спеціального призначення «Омега» Східного оперативно-територіального управління Національної гвардії України. Його командиром та наставником був Герой України підполковник Орлов, який поліг під час оборони Харкова.

А також про Олександра – бійця 22-го мотопіхотного батальйону, аеророзвідник. Бойовий шлях розпочав ще у 2021 році. Під час Харківського контрнаступу захисник втратив частину кінцівки. А нещодавно повернувся у стрій після лікування та реабілітації.

Автор: Ксенія Карпенко