Харківська область є лідером за кількістю підписаних з лікарями декларацій

19.04.2018 15:21 Суспільство
blog.poltava.to blog.poltava.to
Жителі області вже уклали з лікарями первинної ланки 110 тисяч декларацій.

За кількістю підписаних декларацій станом на 19 квітня Харківщина є лідером національного рейтингу. Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Харківської ХОДА Михайло Черняк.

Хоча підписання декларацій триває вже кілька тижнів, але не тільки у пацієнтів, а й у лікарів виникають питання з цього приводу. На «гарячу лінію» при Департаменті охорони здоров’я ХОДА вдень надходить по кілька десятків звернень та запитань.

 

Фото: Слобідський край

— Питання в процесі виникають — і у пацієнтів, і в лікарів. Ми проводимо постійні наради. В обласній адміністрації було створено «гарячу лінію», на яку надходить до 90 дзвінків на день, у тому числі від лікарів, — повідомив Михайло Черняк.

Загалом процес підписання декларацій проходить без суттєвих проблем. Але в той же час пан Черняк зазначає, що в області було зафіксовано кілька випадків порушень з боку лікарів, які відмовлялися укладати декларацію з пацієнтами через їх прописку.

— Ці випадки не системні, більшою мірою пов’язані з тим, що не всі розуміють, як це має бути. Ми реагуємо на такі випадки. Треба пам’ятати, що найголовніший принцип медичної реформи — екстериторіальність. Кожен може обрати лікаря у будь-якому закладі, без прив’язки до прописки, — наголосив заступник голови ХОДА.

Також на Харківщині активно триває процес автономізації медичних закладів та підключення їх до електронної системи охорони здоров'я eHealth.

Фото: kharkivoda.gov.ua

Читайте також: Лікарні Харкова стануть більш самостійними

Андрій Соха