Харківські медики протестували технологію, що допоможе в лікуванні COVID-19 - ВІДЕО

09.04.2020 18:15 COVID-19
Фото: Фейсбук/Єлизовета Шилова Фото: Фейсбук/Єлизовета Шилова
Bubble CPAP у деяких випадках може замінити апарати штучної вентиляції легенів.

Лікарняна палата, у людини на голові модернізований сміттєвий пакет, до якого під’єднана трубка. Це харківські медики на чолі з професором, завідуючим кафедри анестезіології, дитячої анестезіології та інтенсивної терапії ХМАПО Володимиром Корсуновим тестують нещодавно апгрейдерну технологію Bubble CPAP (пацієнтові на голову одягають пакет, і він дихає через водяний замок).

За словами тестувальників, понад 20 років тому вітчизняні медики в реанімаціях використовували пакети для неінвазивного CPAP, бо тоді також були проблеми з апаратами ШВЛ. Наприкінці березня Володимир Корсунов вирішив апгрейдити стару технологію, щоб її можна було і сьогодні масово використовувати у лікарнях. Медик зазначає, що для певної кількості пацієнтів — це буде ефективне лікування. Однак Bubble CPAP – не панацея, вкрай тяжким пацієнтам без апарата ШВЛ не обійтися. Завдяки зазначеній технології пацієнт зможе дочекатися, коли звільниться апарат штучної вентиляції легенів.

Де взяти якісні та безпечні для пацієнтів пакети — було перше питання, яке постало перед ініціативною групою. До пошуку підключилися волонтери.

— Насамперед, нам був потрібен виробник пакетів, який би міг реалізувати необхідні вимоги. Звернулися до сили Фейсбуку, - розповідає волонтерка по зв'язку медицини з бізнесом Єлизавета Шилова. — Відгукнулися десятки людей  – писали, дзвонили, ділилися контактами. В результаті дороги привели в Дніпро — в компанію Biosphere Corporation.

За словами волонтерки, власник компанії відразу відгукнувся на їх ініціативу. Через кілька хвилин вона вже обговорювала всі необхідні деталі з технологом компанії, а через три години дніпровці надіслали перше відео прототипу. Потім перший зразок відправили поштою.

Перший зразок виявився не дуже вдалим — кріплення були не зручні, були витоки. Всі недоліки прототипу обговорили телефоном. Виробник швидко їх виправив, і протягом дня до Харкова відправили наступну партію наборів. Нові вибори задовольнили медиків. Дніпровці на основі пакета для сміття виготовили пакет товщиною 40 мікрон з нетоксичного матеріалу, зі спеціальною пропайкою, безпечними затяжками і клапанами. Виробник вирішив передавати такі пакети в лікарні безкоштовно.

— Це не повна перемога над COVID-19. Але це наш маленький крок в її сторону, — переконана Єлизавета Шилова. — Команда Biosphere Corporation творить чудеса, щоб усіх забезпечити якісними і абсолютно безкоштовними наборами. Лікарі реанімації разом з Володимиром Корсуновим 24/7 відповідають на запитання колег щодо всіх тонкощів застосування технології. Багато лікарень уже замовили тестові пакети.

На цьому харківські активісти не зупинилися. Із лікарями реанімації відзнято відеолекцію про застосування технології Bubble CPAP, щоб їх колеги з різних куточків України могли правильно застосовувати цю технологію.

— Відеолекція для лікарів! Не потрібно самим на кухні ставити експерименти. Навіть якщо вам здається, що ви дуже круто розбираєтеся в медицині, начитавшись інформації в карантині, — наголошує волонтерка.

Читайте також: На Харківщині є три нові підозри на COVID-19

Автор: Юлія Міронюк