Харківський математик отримав премію Вольфа у розмірі $100 000

19.02.2018 16:50 Суспільство
Фото: radiosvoboda.org Фото: radiosvoboda.org
Премію Вольфа Володимир Дрінфельд та Александер Бейлінсон отримали за роботи, пов’язані зі створенням геометричної моделі алгебраїчної теорії, що відіграє ключову роль у теорії полів та фізичній теорії струн, і в такий спосіб підсилюють плідну взаємодію між сучасними фундаментальною математикою та фізикою.

Ці результати одержано авторами у ході спільних досліджень за програмою Ленглендса, що посідає визначне місце у сучасній теорії чисел та добре відома серед відповідних фахівців. Про це повідомляє ХОДА.

Наразі Володимир Дрінфельд та Александер Бейлінсон працюють в Університеті Чикаго.


Український математик член-кореспондент НАН України Володимир Дрінфельд впродовж тривалого часу працював у Харківському фізико-технічному інституті низьких температур імені Б.І. Вєркіна НАН України. Він відомий завдяки тому, що збагатив світову науку видатними результатами в галузі алгебраїчної геометрії над полями позитивної характеристики, математичної фізики й теорії деформацій алгебраїчних структур. Ці результати стали основою нових розділів сучасної математичної науки — теорії модулів Дрінфельда та теорії квантових груп. За цими напрямами досить широке коло спеціалістів проводять подальші інтенсивні дослідження, котрі змістовно впливають на розвиток різних галузей математики й фізики. Результати Володимира Дрінфельда, що стосуються зазначених вище проблем, містяться в переліку досягнень, за які автора нагородили Філдсівською медаллю у 1990 році.


Довідка.

Премії фундації імені Вольфа було засновано у 1978 році. Ними щорічно відзначають 5–6 діячів у кількох галузях сучасної науки, зокрема - й математики, а також у кількох видах мистецтв. Для лауреатів-математиків, поряд із медаллю Філдса, такі премії є найпрестижнішими відзнаками видатних досягнень. На поточний момент цією премією нагороджено вже 329 науковців і митців з усього світу. Переможців обирають міжнародні комітети, що складаються з видатних фахівців у відповідній галузі. Ці комітети перепризначаються щороку. Лауреати одержують нагороди особисто від Президента держави Ізраїль. Церемонія нагородження відбувається в приміщенні Кнесету (Парламенту Ізраїлю) в Єрусалимі.

Читайте також: Олександр Абраменко завоював олімпійське «золото» в Пхьончхані

Микола Мельник

Автор: Роман Шупенко