Харків’яни боротимуться за путівку на Євробачення-2020

14.02.2020 14:25 Суспільство
Колаж «СК» Колаж «СК»
15 лютого пройде другий півфінал українського нацвідбору на Євробачення-2020. На ньому виступлять три учасники, що тією чи іншою мірою мають стосунок до Харкова – FO SHO, Олександр Порядинський та GARNA.

Минулої суботи, 8 лютого, відбувся перший півфінал українського національного відбору на міжнародний пісенний конкурс Євробачення-2020. Після виступів восьми виконавців визначилися три фіналісти – найбільшу кількість балів за результатами голосування глядачів і членів журі отримали пісні KRUTЬ, Gо-A та Jerry Heil.

Цієї суботи, 15 лютого, до боротьби за ще три путівки до фіналу доєднаються наступні вісім учасників, троє з яких так чи інакше пов’язані з Харковом.

Першою з харків’ян, під другим номером, на сцену ввечері суботи вийде група FO SHO. Назва колективу перекладається як «точно» («for sure»). Sho – український варіант скорочення англійського слова «sure».

Цей афроукраїнський хіп-хоп проект у 2019 році створили три сестри: Бетті, Маріам і Сіона Ендале. Батьки співачок переїхали до Харкова з Ефіопії в середині 80-х років і після народження своєї старшої дитини Бетті вирішили залишитися в нашому обласному центрі. Бетті за освітою стоматолог, але паралельно намагалася займатися музикою. Заради сцени дівчина кинула роботу й переїхала до Києва. До речі, для неї це вже не перший нацвідбір, до цього вона виступала на бек-вокалі в Tayanna. Молодші сестри Бетті більш поглиблено займалися творчістю. Маріам з шести років опановувала скрипку, а Сіона з п’яти років грала на фортепіано.

Зараз учасниці колективу живуть на два міста – Київ і Харків. Бетті переїхала до столиці, Маріам вчиться в одному з харківських вишів, а Сіона минулого року закінчила школу в Харкові.

Працювали з MARUV

Дебютна пісня групи FO SHO – CATCHY – з’явилася в березні 2019 року. Творчість колективу – це класичний хіп-хоп, у якому зустрічаються елементи соулу, R&B та репу. Тексти – винятково англійською, їх написанням займається Бетті:

– Тексти й музику пишу я. Але це поки! Я впевнена, що ми ще напишемо всі разом. У володінні англійською сестри підтягуються, – каже Бетті.

Фото: eurovisionary.com

3 червня 2019 року на YouTube-каналі FO SHO з’явився перший офіційний кліп групи на пісню Xtra, який станом на 12 лютого набрав чверть мільйона переглядів. До речі, наразі це найбільш популярне відео на каналі дівчат. У цьому кліпі розкривається життя кожної із сестер. Наприклад, локації Бетті – це медичний кабінет, Маріам читає в офісі, тому що працює в бізнес-сфері, а наймолодша, Сіона, грає на синтезаторі посеред шкільного кабінету.

Цей кліп зняв український кліпмейкер Serge Vane, який працював над кліпами MARUV Drunk Groove та Focus On Me. Робота з режисером MARUV звела колектив і власне з артисткою. У липні в MARUV вий­шла хіп-хоп версія її хіта Black Water, яку було записано спільно з Бетті.

У суботу дівчата виступлять з конкурсною піснею BLCK SQR (Black squere, що в перекладі українською означає чорний квадрат), яку написала Бетті. Старша із сестер в ефірі Радіо Промінь розповіла, що відома картина «Чорний квадрат» справила на неї велике враження під час написання пісні.

– Я не могла зрозуміти, чому він такий революційний, що в ньому такого цікавого. Але я зрозуміла, що кожен має своє ставлення до «Чорного квадрата», що це для нього. Мене вразив «Чорний квадрат». Вразив, тому що став знаменитим на весь світ. І мені захотілось так прославити Україну. Тому що це дуже круто, коли ти через мистецтво можеш таке робити. І можеш провокувати людей на думки, і можеш руйнувати стереотипи, – ділиться Бетті. – Ми народилися в Украї­ні. Ми не типові українки. Усі кажуть: «Де там Україна?» Але Україна в нас. Ми тут народились. Ми розуміємо, що це дуже дивно, але це так. І ми самі шоковані. Ми українці в душі, але в дзеркалі трошки темніші. Ми хочемо прославити Україну. У нас є сила. Ми знаємо, що з України є багато талантів у світі, визнаних і невизнаних. І ми хочемо бути одними з них. Визнаними й видатними українцями. І ми пишаємось Україною.

«Самородок з народу»

Під четвертим номером на сцену нацвідбору вийде Олександр Порядинський, який народився не в Харкові, проте наше місто зіграло велику роль у його житті. Хлопець з’явився на світ 4 лютого 1998 року в селі Кухарка Чернігівської області. Олександр виховувався в багатодітній сільській родині. Із 2004 до 2012 року навчався в середній школі. В її стінах Олександр уже почав розкриватися як співак. Його голос, здібність до співу помітила хрещена, яка сказала, що це його покликання і запропонувала виступати в місцевому клубі. То були перші кроки Олександра на сцені.

Перший пісенний досвід майбутній співак набув, виступаючи в ансамблі «Ровесник». Далі було багато районних і міжнародних конкурсів, де хлопець здобував призові місця. Уперше Олександр Порядинський заявив про себе як серйозний артист на шостому кастингу четвертого сезону «Х-Фактора», що вийшов на екрани восени 2013 року. Тоді співак виконав пісню «Не плач, тату» Івана Ганзери, за що отримав чотири суддівські «так». Хлопець продовжував гідно виступати й дійшов до фіналу. Музичний критик Сергій Сосєдов назвав талановитого виконавця «самородком з народу».

Уночі 5 січня 2014 року за результатами народного голосування Олександр Порядинський став переможцем 4 сезону шоу «Х-Фактор». Тоді йому було лише 15, і він став наймолодшим переможцем в історії проекту.

Вийти із забуття

У кінці 2014 року Олександр Порядинський переїхав у Харків до сім’ї свого друга Євгенія й почав приділяти своєму здоров’ю велику увагу. Хлопець мав надлишкову вагу, утім, займаючись із фітнес-тренером у Харкові, співак зумів досягти неймовірного результату – він схуд на 60 кілограмів.

Фото: poryadinskiy.com

У 2016 році Олександр вступив на заочне відділення до Харківської державної академії культури, де наразі навчається на четвертому курсі. За словами його друга Євгенія, хлопець проживав у Харкові до 2019 року, після чого переїхав у Київ.

Починаючи з червня 2015-го, Олександр виступає із сольною концертною програмою містами України. У творчому арсеналі співака – кілька авторських композицій, які можна почути у віт­чизняному радіопросторі.

Та після «Х-Фактора» популярність Порядинського почала згасати, і Євробачення він розцінює як шанс перезавантажити кар’єру. Загалом це вже третій похід Олександра на кастинг нацвідбору Євробачення, два попередні – на Євробачення 2016 і 2018 років – були безуспішними.

– Якоїсь особливої підготовки до цьогорічного кастингу не було, оскільки канал СТБ запропонував йому взяти участь десь за місяць до завершення кастингу. Пісень готових не було, тому звернулися до двох авторів, і один з них написав пісню Savior, яка повністю задовольнила Олександра. Цю пісню написала дівчина, яка вчилася в Швеції і вільно володіє англійською. Співак поставив конкретне завдання їй щодо пісні, і авторка поцілила в саму точку – у плані слів, змісту й музики. Потім була дуже щільна робота протягом трьох тижнів у студії, і добре, що ця пісня пройшла відбір і потрапила в півфінал, – ділиться товариш Олександра.

Євгеній також розповів, що, беручи участь у нацвідборі, Олександр, передусім, хоче на великій сцені показати, що він може, оскільки широка аудиторія давно його не бачила.

– Участь у Євробаченні для нього – це крок із забуття і продовження шляху вибору формату, куди йому рухатися в музичному плані. Останні його пісні – це наближення класики до естради. І пісня Savior з цього розряду, вона універсальна, відповідає і його внутрішнього світу, і його вокальним можливостям. Звичайно, він хоче виграти націвідбір і поїхати від України на Євробачення. Він хоче показати себе яким є – природним, натуральним артистом, який проживає на сцені кожну ноту й літеру, – розповідає Євгеній.

Розповість свою історію

Слідом за Олександром Порядинським під номером п’ять боротьбу за путівку у фінал розпочне співачка GARNA (справжнє ім’я Олена Левашева). Артистка народилася 17 січня 1988 року в Луганську. Дитиною вона переїхала до Харкова, де й живе зараз. Дівчина закінчила Харківську середню спеціалізовану музичну школу-інтернат по класу скрипки. Після Олена вступила до Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського (скрипка, естрадно-джазовий вокал), брала участь у багатьох фестивалях, де посідала призові місця.

У 2006 році артистка познайомилася з музикантом і саунд-продюсером Олексієм Хорольським, з яким 2011-го почала працювати в музичному колективі Magnifika Band. У 2016 році колектив змінив назву, музикантів і продовжив гастрольну діяльність у новому складі як MANERA.

Із 2014-го й дотепер Олена Левашева є вокалісткою симфонічного кросовер-оркестру Prime Orchestra, з яким за цей час було зіграно близько 500 концертів у різних куточках України.

Фото: facebook.com/garnasinger

У 2019 році Альона Левашева та Олексій Хорольський створили сольний проект під назвою GARNA, прем’єра якого відбулася в грудні 2019-го в Харкові та Києві. Дебютну пісню проекту Who we are буде представлено публіці в рамках нацвідбору на Євробачення-2020.

Автор слів і музики – сама GARNA. Як розповіла Олена в інтерв’ю «КП», у своїй конкурсній композиції вона розповість свою особисту історію.

– У цій пісні поєднуються світові музичні тренди й україн­ський фольклор. Композиція є моєю особистою історією, яку я пережила. З дитинства мене ображали через те, що я була гладкою. На жаль, коли я виросла й почала співати, нічого не змінилося, – розповідає Олена. – Мене не брали в жодний колектив, тому що я не підходила під певні стандарти. Мені доводилося доказувати голосом і талантом, що я дійсно гідна того, щоб виступати на сцені. На нац­відборі мене сприйняли такою, яка я є. Головне в цьому конкурсі – це голос. Я мрію, щоб люди бачили те, що всередині, талант, а не оцінювали за зовнішньою оболонкою, яка часто буває оманливою. Головний меседж моєї пісні – бути, а не здаватися. Шукайте своє покликання в житті, повірте в себе, як це зробила я.