Як подолати проблеми, які поставила перед українцями пандемія

06.04.2020 12:37 Суспільство
Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов переконаний, що ресурси потрібно шукати всередині країни.

Потрібно впроваджувати загальнонаціональні, міжрегіональні програми, що об'єднують країну. На думку очільника облради, саме зараз той час, щоб Україна віднайшла і повернула можливості для розвитку, які не зауважувала роками.

- Виклик-2020 повинен навчити нас знаходити ресурси всередині країни і перерозподіляти їх на цілі структурного розвитку. Без цього, на мою точку зору, реанімувати і вибудувати успішну економіку неможливо. Після кожного спаду починається підйом, але яким він буде залежить від усіх нас. Особливо «від всіх нас» стає актуальним на тлі прогресуючої самоізоляції країн, регіонів, - переконаний Сергій Чернов.

На думку самоврядовця, наразі влада, наука, бізнес, громадянське суспільство спільними зусиллями повинні скласти дорожню карту створення сучасних виробництв. При цьому залучення для цих цілей інвестицій на умовах прозорості та їх захисту з боку держави замало. Необхідно пропонувати стимули у вигляді інфраструктури і дуже важливо - людських ресурсів.

- Конкурентним буде той, хто впорався з цим домашнім завданням. Один порівняльний приклад з сусідньою країною. Структура населення України і Польщі схожі, але ВВП у п’ять разів відрізняється не на користь України, а дистанція в розрахунку на душу населення ще більша, загальні резерви різняться в вісім разів, експорт високотехнологічної продукції в 10 разів! Польща має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. Україна від’ємне, - зазначає Сергій Чернов. - Ми маємо більше сільськогосподарських земель, але польський агробізнес заробляє майже в три рази більше. В школах Польщі більше вчителів (один на 10 учнів, в Україні на 15), що безпосередньо впливає на якість освіти.

Також він повідомляє, що частка фінансування медичних послуг в Україні власними коштами пацієнтів складає понад 40%, Польщі - 30%, Німеччині - біля 20%, Чехії -15%.

Наразі, за словами очільника Харківської облради, показник ВВП в Україні – один з найгірших з 166 країн. За цей час економіка Білорусі, Польщі, Туреччини зросли відповідно на 19%, 26%, 33%. Українські виправдання, що всі проблеми тільки через тимчасову втрату частини територій, війну тощо самоврядовець вважає необ’єктивними.

- Під час пандемії, коли багато наших співвітчизників вимушено повернулися з-за кордону додому, особливу увагу потрібно привернути на те, що головні неприємності - це втрата людського капіталу економіки, яка підриває здатність до відновлення. Для кращого розуміння, розвиваємось ми чи стоїмо на місці, декілька фактів, - підкреслює Сергій Чернов. - У 1987 році ВВП України був меншим, ніж у Китаї, в 4,2 рази, хоча кількість робочої сили перевищувала в 25 разів. Що ж зараз: ВВП Китаю перевищує ВВП України у понад сто разів. Неприпустимо продовження технологічної деградації. Ми втрачаємо не окремі підприємства, цілі галузі. У нашому вітчизняному лексиконі все рідше вживаються слова мікроелектроніка, верстатобудування, приладобудування, літакобудування, суднобудування, автоматика.

Голова облради зазначає, що не вистачає віри у власний інтелект, який мав би створити інноваційний сегмент економіки.

- Ми замислюємося над тим, де наше нове покоління математиків, фізиків, хіміків, конструкторів, інженерів, зварників, токарів, теслярів, слюсарів, якщо хочете сантехніків? Глобалізовані IT співтовариства і фермерський рух не в змозі сформулювати довгострокову перспективу розвитку регіону або в цілому країни, - каже Сергій Чернов.
При цьому він підкреслює, що у всіх індустріальних економіках створюють основні виробництва з доданою вартістю і сучасну інфраструктуру життя.

- 2020 може стати роком нових геополітичних і локальних домовленостей та угод. А для цього на перше місце виходить готовність загальнонаціональних, регіональних політичних еліт бути в діалозі і в пошуку нової мирної політики, - переконаний Сергій Чернов. - Потрібні загальнонаціональні, міжрегіональні програми, що об'єднують країну, в «створюваному» вакуумі не можна вирішувати загальнонаціональні завдання. Економічна, культурна і соціальна єдність - необхідні! Державна регіональна політика, в якій знайдуть себе всі: молодь, люди різного віку і професій повинна бути послідовною, на мою думку, навіть агресивною. Якщо цього немає, то простір заповнюється «містечковістю», «хуторянством».

Також самоврядовець закликає включити континентальне мислення. Бо на його думку, сучасне, креативне, стабільне завжди притягує, є основою для успіху. Такі зміни допоможуть залучити й зовнішніх партнерів.

- Направляючи величезні кошти на оборону країни, розбудовуючи сучасну армію, ні на хвилину не можна забувати про те, що паралельно потрібно створювати для людей той рівень життя, який вони захочуть захищати, - наголошує Сергій Чернов.

Читайте також: Фестиваль «Дитятко»: підготовка триває всупереч карантину