Борівчанин Ігор Гелуненко: Я думаю, ми вчасно пішли з «Танців з зірками»

18.11.2020 13:33 Суспільство
Фото з особистого архіву Ігоря Гелуненка Фото з особистого архіву Ігоря Гелуненка
Одними з улюбленців аудиторії телепроєкту «Танці з зірками» була пара акторки Дар’ї Петрожицької та Ігоря Гелуненка. Чимало смс на підтримку цієї пари надсилали борівчани – ще б пак, на паркеті танцював їх земляк, хлопець із сусіднього двору. Про свій шлях на велику сцену Ігор розповів в інтерв’ю «СК».

Сьогодні Ігор Гелуненко – знаний на всю країну танцівник. У свої 27 років він встиг отримати дві хореографічні освіти, зробити більше 100 постановок у театрі, заснувати свій танцювальний колектив, виступати на сцені з найбільшими зірками українського шоу-бізу та підкорити паркет популярного телепроєкту «Танці з зірками». А починалося все 20 років тому в Боровій – на батьківщині хлопця.

– Взагалі, про те, щоб я займався танцями, мріяла моя мама. Коли мені було п’ять років, її не стало. І одного разу, коли мені вже виповнилося шість років, до мого батька звернулася сім’я однієї дівчинки – Поліни Мороз, вони шукали доньці партнера для занять бальними танцями. Тоді я навіть не думав, що коли-небудь пов’яжу своє життя з танцями, – пригадує Ігор Гелуненко.

Бальні танці – це дороге задоволення. Родина хлопця не мала можливості фінансово потягнути таке «навантаження». З костюмами та поїздками на конкурси допомагала сім’я партнерки Ігоря.

– Завдяки цій родині, я, так би мовити, проник у танцювальне середовище. З того часу я цілком віддався мистецтву і додатково став відвідувати музичну школу, тож вмію грати і на фортепіано, – розповідає учасник «Танців з зірками».

Ігор Гелуненко разом з партнеркою Поліною Мороз ( клуб спортивно-бального танцю «Елегія» м.Ізюм, тренерка Світлана Фролова)

До 9 класу Ігор Гелуненко жив та навчався у Боровій. А потім вступив до Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського. Хлопець мріяв продовжувати займатися бальними танцями. Але виявилося, що в училищі тільки народна хореографія.

З того моменту Ігор закохався в народний танець. І після закінчення училища вступив до Київського національного університету культури і мистецтв, відразу на 3-й курс відділення «Народної хореографії».

– Практично в один час із навчанням в університеті я став працювати хореографом-постановником у Дитячому народному музичному театрі «FantaziaNew», де працюю й до цього часу. За сім років роботи хореографом-постановником у театрі я поставив понад 100 хореографічних композицій. А також заснував танцювальний колектив «FantaziaDance», постановки якого посіли призові місця на всеукраїнських та міжнародних конкурсах, – розповідає про своє перше місце роботи борівчанин.

Наразі дитячий театр – не єдине місце роботи талановитого танцівника. Ігор часто виступає з різними українськими зірками у складі балету Олени Коляденко «Freedom». До речі, потрапити до складу балету було давньою мрією хлопця.

– Я дуже давно слідкував за творчістю шоу-балету «Freedom» і мріяв до нього потрапити. Мені неабияк імпонує їх стиль. Але туди ніколи не було кастингів. І одного разу раптом балет оголосив кастинг – шукали двох хлопців. Саме напередодні я відвідав їхню танцювальну виставу «Шафа», отримав просто нереальні враження та натхнення. І уявляєте, вже наступного дня летів на кастинг, – з посмішкою згадує той день Ігор.

Охочих потрапити у відомий шоу-балет виявилося чимало, всі танцівники були технічно сильними. Ігор і не сподівався, що пройде. Але саме його захотіла бачити у складі свого колективу відома хореографка.

– Першим моїм проєктом у складі балету був відеоконцерт до Дня незалежності, де ми працювали із цілою плеядою українських зірок – Монатіком, Павлом Зібровим, Сергієм Бабкіним, Олею Поляковою та іншими. Це був дуже крутий, цікавий, насичений досвід, – ділиться танцівник.

Муза

На паркет «Танців з зірками» Ігор Гелуненко потрапив завдяки своїй роботі в дитячому театрі. Акторка Дар’я Петрожицька через театр «FantaziaNew» попросила хлопця допомогти їй підготуватися до участі у телепроєкті. А після одного з тренувань запитала Ігоря, чи не хотів би він взяти участь у шоу. Тоді саме проходив кастинг танцівників проєкту. Ігор подумав: «А чому б і ні?». Відправився на кастинг і успішно його пройшов.

Прагнення Ігоря взяти участь у танцювальному шоу обома руками підтримала його дружина Євгенія.

– Вона стійко та з розумінням витримала всі випробування – мою відсутність вдома та постійні нічні тренування. Я безмежно їй вдячний за колосальну підтримку та мотивацію, – дякує своїй дружині танцівник.

Ігор Гелуненко разом з дружиною Євгенією

Познайомилося подружжя ще під час навчання в училищі мистецтв і культури у Сумах, коли обом було по 16 років. І з того часу, за словами Ігоря, закохані не розлучалися.

– Дружина навчалася на факультеті режисури, тому має безпосереднє відношення до мистецтва і дуже багато допомагає мені та надихає, – каже Ігор Гелуненко.

Суддівська критика й любов глядачів

Першим випробуванням на проєкті для пари Петрожицької та Гелуненка став коронавірус. Напередодні телевізійного старту шоу пара захворіла на COVID-19, тому під час першого ефіру не вийшла на паркет. Проте Ігор та Даша не припиняли тренувань.

– Ми тренувалися на безлюдних вулицях, у лісі, на парковках. Було важко, незручно, але ми пройшли цей шлях. Благо – було літо, – з посмішкою розповідає танцівник.

Коли пара все ж таки з’явилася на паркеті, то часто чула критику з боку суддів. Ігор каже, що вони з Дашею старалися дослухатися до коментарів журі. Щоправда, інколи ці висловлювання зачіпляли, але пара продовжувала наполегливо тренуватися. На думку Ігоря, їх парі найбільше вдалася сальса.

– Ми змогли передати настрій, цей танець технічно легший за інші, тому ми просто кайфували і насолоджувались процесом. Не дуже пощастило із джайвом, обставини сильніші за нас, ми вимушені були танцювати на голому асфальті, перебуваючи на самоізоляції, – пригадує танцівник.

Під час відеощоденників деякі учасники проєкту критикували виконання пари ПетрожицькоїГелуненка. Однак, як каже Ігор, поза камерами всі добре спілкувалися, не було жодних конфліктів.

– Усі учасники були між собою дружні. Звісно, кожен намагався здобути кращий результат, і це правильно. І, не забуваємо, що «Танці з зірками» – це, передусім, шоу, – зауважує Ігор.

Хоча судді ставили не надто високі оцінки їх парі, танцівників завжди підтримували глядачі. І завдяки цій підтримці пара залишалася на паркеті. «Вберегли» від вильоту своїх улюбленців глядачі і під час дев’ятого ефіру, однак Даша сама вирішила покинути проєкт.

– Рішення Даші для мене було неочікуваним, але передбачуваним. На жаль, їй справді було важко спати по дві-три години на добу та поєднувати зйомки із танцями. Я вважаю, що ми і так дуже багато пройшли і, скажу чесно, навіть не мріяли про це. Але любов глядача нам дійсно допомагала, за що ми неймовірно вдячні. Ми встигнули отримати задоволення, розкрити свій потенціал та «запалити» паркет. Я думаю, ми вчасно пішли, – каже танцівник.

Вдячність землякам

Участь у проєкті Ігор розцінює, як цікавий та повчальний етап у житті, який додав йому впевненості у тому, що він на правильному шляху.

– Я радий, що зміг підкорити головне танцювальне шоу країни, – зізнається хлопець.

Під час та після проєкту Ігоря стали впізнавати на вулицях. Переважно підходили діти, просили сфотографуватися.

– Аудиторія Даші – це тинейджери, вони більш соціально активні. Я навіть бачив кілька своїх фан-груп, – розповідає зірка паркету.

Потужна група підтримки в цієї пари була і на Харківщині. Так, у спільнотах Борової на Facebook щотижня публікували заклики голосувати за земляка. Ігор про цю підтримку знає й дуже вдячний за неї.

Читайте також: Письменник і мудрець: життя Михайла Жванецького в цитатах і афоризмах

Автор: Юлія Шматченко