Про ціни на продукти та послуги в Харківській області

15.02.2018 17:15 Суспільство
Фото: uzhgorod.net.ua Фото: uzhgorod.net.ua
За інформацією головного управляння статистики у Харківській області від 15 лютого, в січні 2018 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в цілому зросли на 1,7%.

Найсуттєвіше здорожчала плодоовочева продукція:

помідори, банани, виноград, огірки збільшили в ціні на 22,2–28,6%; гриби, буряк, моркву, салати, перець солодкий подорожчали на 14,6–19,5%. Значно зросли ціни на крупи ячні, яблука, яйця, сухофрукти, пшоно — на 6,2–7,3%; лимони, шоколад, цибулю ріпчасту, вирізку яловичу, спреди, фарш м’ясний — на 4,1–5,5%; здобні вироби, вирізку свинячу, пластівці вівсяні, макаронні вироби, картоплю, пасту томатну, ковбаси варені – на 3,1–3,9%.

Разом із тим, спостерігалося подешевшання деяких продуктів харчування, а саме:

круп гречаних, йогурту, води столово-мінеральної, крабових паличок, апельсинів – на 3,5–7,2%; солі, грибів консервованих, сиру і м’якого сиру (творогу), цукру, печива сухого, натуральних напівфабрикатів зі свинини – на 2–3,2%.

Ціни на алкогольні напої зросли на 0,5% (найсуттєвіше вина столові вітчизняні та імпортні – на 1–4,8%).

На тютюнові вироби зменшилися на 0,4% (найсуттєвіше сигарети з фільтром вітчизняних марок – на 2,9%).

Серед непродовольчих товарів спостерігалося подорожчання легкових автомобілів вітчизняних на 7,7%; жарознижувальних та знеболювальних препаратів вітчизняних, спортивного одягу жіночого – на 5,8–6,5%; палива та мастил – на 4,4%; вітамінів, засобів макіяжу, окремих моделей дитячого одягу – на 3,4– 4,1%.

Водночас подешевшали головні убори, окремі моделі чоловічого та жіночого одягу і взуття – на 5,6–17,4%; памперси дитячі, засоби побутової хімії, шпалери, креми, мийні засоби синтетичні сухі, зошити, посуд кухонний – на 1,1–1,9%.

Серед послуг, що надаються населенню, подорожчали послуги кабельного телебачення в 1,4 раза; поштові послуги – на 25%; послуги місцевого телефонного зв’язку, санаторно-курортних установ, комплексного відпочинку – на 8,2–12,4%; проїзд у таксі, послуги автостоянок, Інтернету, середньої освіти, послуги з проведення технічного обслуговування автомобіля – на 3,3–5,2%.

Подешевшали курси водіїв, туристсько-екскурсійні послуги – на 0,7–0,8%.

Серед послуг, пов’язаних з утриманням житла, підвищилися ціни (тарифи) на утримання будинків та прибудинкових територій на 0,4% та газ скраплений для побутових потреб на 8,3%, тоді як на опалення та гарячу воду знизилися на 0,3–0,9%.

Рівень цін (тарифів) на водопостачання та водовідведення, електроенергію, природний газ та кам’яне вугілля залишився без змін.

Читайте також: Карантинна лихоманка: чи вдасться стримати епідемію грипу на Харківщині

Микола Мельник