Якість повітря ретельно перевірятимуть у Харкові

05.06.2019 09:24 Суспільство
Фото: wikipedia.org Фото: wikipedia.org
У місті встановлять датчики контролю якості повітря.

Станцію екомоніторингу планують створити в Харкові у рамках Міської цільової програми «Громадський бюджет (бюджет участі) міста Харкова». Йдеться на сайті Харківської міськради.

Проект громадської організації «Екореанімація» переміг у конкурсі на бюджет участі і передбачає встановлення датчиків контролю якості атмосферного повітря з онлайн-трансляцією даних. Показання датчиків зможуть бачити городяни, також отримані дані можна буде використовувати для розробки екологічної стратегії міста і виявлення порушень екологічного законодавства.

Датчики змонтують у місцях найбільшого забруднення повітря. Спочатку — на пл. Свободи, пл. Конституції, пр. Гагаріна, вул. Сергія Грицевця та пр. Науки. Після запуску проекту планується встановити пристрої і на інших об'єктах.

Загальна вартість проекту становить понад 1,9 мільйона гривень, з них мільйон внесе громадська організація, решту коштів планується виділити з міського бюджету.

Нагадаємо, що з 25 квітня по 25 травня 2018 року харків'яни подали на бюджет участі 304 проекти, з яких експертною комісією було відібрано 167. Після цього на «Порталі харків'янина» пройшло голосування городян, за результатами якого перемогли 80 проектів. На реалізацію ініціатив з міського бюджету цього року виділено 50 мільйонів гривень — до мільйона на кожен проект. Крім Станції екомоніторингу, у конкурсі перемогли ідеї зі створення Медіацентру комплексної доступності для осіб з важкими порушеннями зору, молодіжної радіостанції, безкоштовної онлайн-платформи для розвитку професійних компетенцій «E-bridge», Музею спорту, мобільного додатку для студентів «StudX» тощо.

Читайте також: Я вперше голосуватиму на виборах: що треба знати

Андрій Соха