З нуля зробив вантажівку, на якій вивозив побратимів: історія нацгвардійця з Харківщини

29.10.2023 13:31 Суспільство
Фото: Олександр Манченко, «Слобідський край» Фото: Олександр Манченко, «Слобідський край»

Нацгвардієць з Нововодолазької громади Харківської області з нуля відремонтував старенький ЗіЛ, на якому здійснив приблизно 15 виїздів під час боїв поблизу Кремінної. Він зміг вивезти з небезпеки сотні своїх побратимів.

Про це розповідає медіа «Слобідський край».

Нацгвардієць з позивним «Денді» – водій та автомеханік 5-ої Слобожанської бригади НГУ. Чоловік родом з Сумської області, але за сім років до повномасштабного вторгнення переїхав з родиною до села Рокитне Нововодолазької громади.

Деякий час після початку війни чоловік, як і багато інших, стояв у своєму селі на блокпосту. Після того як більшість блокпостів прибрали, прийшла повістка і він мобілізувався до війська.

— Моя основна робота – возити людей та обладнання, але оскільки в тилу небагато виїздів на вантажному авто і багато машин, тому займаюся ремонтом. Та якщо виїзд є, залишаю ремонт, сідаю на одну з наших вантажівок та їду, – розповідає «Денді».

Боєць 5-й бригади НГУ з позивним Денді працює зі своїм відновленим ЗіЛом

Боєць 5-й Слобожанської бригади НГУ «Денді»

Водити військовий почав з дитинства. Батько навчив їздити на мопедах та мотоциклах, потім показав, як керувати автомобілем. Як згадує «Денді», вже у 16 років він взяв батькову машину, щоб поїхати у клуб. Через два роки отримав права і майже повністю пов’язав своє життя з автомобілями.

У підрозділі кажуть, що у «Денді» золоті руки - він «з нуля» та здебільшого з підручного матеріалу ремонтує як легкові автівки, так і вантажівки.
Найважчим випадком нацгвардієць називає ремонт ЗіЛу 1992 року випуску. Цю вантажівку він робив фактично з нуля та дуже комплексно.

— Я люблю, щоб комфортно їхати було, а не так - сів у грязюку і поїхав. Тому довелося робити багато чого. Знімав двигун, робив лавки у кузові, міняв дзеркала, автопоїзди, повністю переварював каркас, – зазначає нацгвардієць.

Процес відновлення ЗіЛу військовим з позивним Денді

До та після ЗіЛу, який «Денді» відремонтував з нуля

Проблем додавало також те, що поблизу не було ніяких СТО, підйомників та спецобладнання, але якщо треба їхати, то просто береш і робиш, бо від цього залежать життя. ЗіЛ також рятував людей.

— Коли був виконували завдання під Кремінною на цьому ЗіЛі, був випадок, коли я просто їхав без тормозів, щоб вивозити хлопців з полю бою. Вже потім, завдяки тому, що добре зробив автівку, доїжджали нормально. У інших виникали проблеми, – згадує військовий.

Він також згадує, що найбільш важкий період був під Кремінною, коли доводилося возити побратимів по дорозі у згорілому вщент лісі.

— Там вже не дорога, а одні ями та багнюка. За два місяці здійснив приблизно 15 бойових виїздів. Я їздив там до останнього, поки машина витримувала. Потім були сильні опади, і керівництво мене зупинило, пустили інші автівки, повнопривідні, – каже «Денді».

Від пункту дислокації до передової доводилося проїжджати понад 40 кілометрів. Шлях тільки в одну сторону займав близько двох годин.

— Завжди намагався їхати скоріше, але по таких ямах швидше майже неможливо, тому що позаду сидять люди. Я ж хоч за руль тримаюсь, а вони - в кузові, їх крутить, як у пральній машині, – пояснює водій.

Також під час таких виїздів треба було не тільки об’їжджати ями, але й увертатися від російських обстрілів.

— Враховувати потрібно все. Щось пропустиш - і можеш не приїхати, – підкреслює нацгвардієць.

За останній час «Денді» відремонтував три автомобілі, а зараз займається ремонтом ще одного. Каже, що полагодити може все, питання тільки в коштах, оскільки ремонт дуже дорогий.

Вдома на нацгвардійця чекають дружина та 16-річна донька. Як розповідає «Денді», авто вона ще не водить, але дуже хоче навчитися.

— Поки до педалей трохи не дістає, але нічого, навчимо, – з усмішкою каже український захисник.

Нацгвардієць розповідає історію своєї служби

«Денді» сидить у своєму відновленому з нуля ЗіЛі

Раніше ми розповідали про Степана з позивним «Морфін» – бойового медика родом з Галичини, але з 2006 року чоловік живе у Харкові. У 2020 році він підписав контракт з Національною гвардією, бо вже тоді розумів, що повномасштабна війна неминуча. За вісімнадцять місяців він урятував десятки життів та провів декілька важких кількамісячних ротацій на передовій.

А також про Сергія, який служить у складі Залізної бригади та захищає Харківський напрямок, а дружина та двоє донечок чекають на нього вдома. Родина хвилюється за свого захисника, а він навіть з передової робить сюрпризи для коханої жінки.

Та про 30-річного Євгена з позивним «Банді» – бійця Дергачівського окремого батальйону територіальної оборони Харківської окремої бригади Сил ТрО.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті. 

','Гвардієць "Денді" відновив з нуля ЗіЛ, на якому рятував побратимів','новини Харківська область, відновив ЗіЛ з нуля, Нацгвардієць, 5 Слобожнаська бригада НГУ','Водій та механік нацгвардії з позивник "Денді" відновив з нуля ЗіЛ та на ньому вивозив побратимів з Серебрянського лісництва під час боїв за Кремінну

Автор: Олександр Манченко