Загострення на Донбасі: хронологія подій

21.02.2022 19:47 Суспільство
Починаючи з 17 лютого, українські військові почали фіксувати збільшення кількості порушень режиму тиші з боку окупаційних військ. Неспокійно по всій лінії розмежування. Президент України на Мюнхенській конференції з безпеки наголосив, що система світової безпеки не працює і потребує оновлення.

Влучання у дитячий садок

Протягом 17 лютого, за повідомленням пресслужби Операції об’єднаних сил, було зафіксовано 50 обстрілів позицій, підконтрольних Україні. Найбільш резонансним порушенням режиму тиші стало пошкодження дитячого садка в Станиці Луганській, унаслідок якого троє працівників отримали контузії.

18 лютого ситуація лише загострилася. Під обстріли потрапив КПВВ «Щастя» в Луганській області, коли там перебувала гуманітарна колона Управління Верховного комісара ООН.

Також у цей день «голови» так званих «республік» оголосили масову евакуацію жителів до Російської Федерації через нібито підготовку українськими військовими наступу. На це відреагувало Міністерство закордонних справ України та спростувало будь-яку інформацію про потенційну наступальну операцію на тимчасово окупованих територіях.

– Ми категорично відкидаємо спроби Росії загострити і так напружену безпекову ситуацію. Залишаємося непохитно відданими політико-дипломатичному врегулюванню, разом з партнерами докладаємо максимальних зусиль, аби знизити напругу та втримати ситуацію в руслі дипломатичного діалогу, – зазначалося у повідомленні МЗС.

Читайте також: Довіра до армії та підвищена боєздатність: результати соціологічного дослідження «Інституту Горшеніна»

Водночас російська сторона відмовилася від скликання позачергового засідання Тристоронньої контактної групи, яку ініціювала ОБСЄ через загострення ситуації на Донбасі. Засідання планувалося координатором ОБСЄ у ТКГ на 18.00 18 лютого 2022 року. Проте, через відмову російської делегації засідання не відбулося.

– Україна підтверджує свою готовність до негайного обговорення в рамках Тристоронньої контактної групи питань деескалації безпекової ситуації на лінії розмежування для запобігання будь-яким провокаціям та припинення поширення в інформаційному просторі панічних настроїв, – підкреслила українська делегація у ТКГ.

18 лютого в Офісі Президента відбувся брифінг, на якому спікерами виступили секретар РНБО Олексій Данілов та міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Олексій Данілов наголосив на тому, що наступ українських військових та оголошена евакуація є провокацією. Ірина Верещук зі свого боку закликала жителів тимчасово окупованих територій їхати на підконтрольну Україні територію.

– Я звертаюся зараз до тих людей, які нині на окупованій території. Їдьте до нас. Знайдіть спосіб перетнути КПВВ, ми створимо всі умови, де жити та що їсти, – заявила на брифінгу Ірина Верещук.

У тему

21 лютого на апаратній нараді голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов заявив, що Харківщина готова прийняти жителів окупованих територій, якщо в цьому є необхідність.

– Відповідні плани погоджені, оновлені, ми провели консультації з містом. Ми готові приймати наших людей, якщо в цьому буде необхідність. Також я хочу наголосити, що в нас абсолютно всі служби мобілізовані, всі структури. І ми готові до будь-яких викликів, які будуть нас чекати, – повідомив Олег Синєгубов.

Мюнхенська промова

19 лютого ситуація залишалася нестабільною. У пресслужбі ООС повідомили про 122 порушення режиму тиші, унаслідок яких загинули двоє українських військових, а четверо отримали поранення. Також під обстріли потрапили народні депутати та журналісти закордонних медіа, які перебували на позиціях українських військових. Їх евакуювали в безпечну зону.

Цього ж дня влада ОРДЛО оголосила початок загальної мобілізації.

У цей час Президент України Володимир Зеленський виступив з важливою промовою на Мюнхенській конференції з безпеки. У своїй промові він наголосив на тому, що система світової безпеки не працює і потребує оновлення. Війна в Україні – це виклик не тільки окремо взятій країні, але й усьому світу. І закликав партнерів підтримати Україну не словом, а ділом.

Читайте також: Начальник управління СБУ у Харківській області розповів про ситуацію у регіоні

Президент анонсував скликання гарантів Будапештського меморандуму, за умовами якого Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки та територіальної цілісності. Володимир Зеленський наголосив, якщо зустріч не відбудеться, Україна буде вважати цей міжнародний договір анульованим.

Глава Держави вкотре зазначив, що Україна готова вести перемовини в будь-яких форматах, аби вони були конструктивними та дієвими. Та підкреслив, що народ Російської Федерації не піде війною на Україну.

– РФ заявляє, що Україна прагне вступу до Альянсу, щоб повернути Крим силовим шляхом. Тішить, що слова «повернути Крим» з’являються в їхній риториці. Але вони неуважно читали статтю 5 Статуту НАТО: колективні дії передбачені для захисту, а не нападу. Крим і окуповані райони Донбасу неодмінно повернуться до України, але тільки мирним шляхом, – наголосив Володимир Зеленський.

20 лютого українські військові зафіксували зниження кількості випадків порушення режиму тиші. Станом на 22.00 їх було 74.

Цього дня президент Франції Емануель Макрон провів телефонну бесіду з президентом РФ стосовно ескалації конфлікту на Донбасі. Після чого Макрон зателефонував українському колезі – Володимиру Зеленському.

Президент України розповів, що в розмові лідери підтримали невідкладне скликання ТКГ і негайне запровадження режиму тиші.

Як повідомляє hromadske, Макрон домовився з Путіним про таке:

  • відновити роботу в межах на основі переговорів і пропозицій, зроблених Україною за останні дні;
  • розпочати інтенсивну роботу для того, щоб протягом найближчих годин провести засідання Тристоронньої контактної групи. Під час засідання узгодити зобов’язання щодо припинення вогню на лінії зіткнення;
  • сприяти дипломатичному розв’язанню загострення російсько-української війни. Вести ці дипломатичні перемовини із залученням усіх зацікавлених сторін (країн Заходу, росіян та українців). Під час перемовин сприяти визначенню нового порядку миру та безпеки в Європі.

Станом на 17 годину 21 лютого, за повідомленням ООС, з боку збройних формувань РФ зафіксовано 54 порушення, 45 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Автор: Олександр Манченко