«Зараз кожен робить свій внесок у майбутню перемогу»: історія бійця Харківської ТрО

17.08.2023 11:49 Суспільство
Фото: Харківська окрема бригада ТрО Фото: Харківська окрема бригада ТрО

Олексій з позивним «Лан» – доброволець Красноградського окремого батальйону Харківської бригади ТрО. Чоловік уже понад дев’ять років дає відсіч ворогу.

Історію військовослужбовця медіа «Слобідський край» розповіли у Харківській окремій бригаді сил територіальної оборони.

 У 2014 році чоловік добровільно пішов захищати Україну. Спочатку воював у складі батальйону «Айдар», потім служив у кількох підрозділах, а у 2021 році пішов з армії.

– Мене батько завжди вчив справедливості. Я не розумію, якого біса росіяни сюди полізли. Ми жили, розвивалися, свої проблеми ми могли вирішити й самі. Нам чужа допомога не потрібна була, а вони придумали, що хтось когось «притісняє», гнобить. Вони прийшли на нашу землю, почали розбивати наші населені пункти, вбивати людей. Незрозуміло, кого і від кого вони захищають, – говорить чоловік.

Уранці 24 лютого 2022 року Олексій прокинувся о 5:00 та чекав дзвінка. Після комплектації батальйону «Лан» з побратимами потрапив у район Дергачів, пізніше у Куп’янський район, а потім на Бахмутський напрямок.

– Коли ми туди приїхали, то хлопці були шоковані. Більшість з них – цивільні люди, які раніше жодного відношення до армії не мали, тому вони не очікували, що таке може бути. Постійні обстріли з усіх сторін, без перерви, ситуація була морально важкою. До того ж тяжко було звикнути до природних умов, була осінь, а це дощі, багнюка. Але ми впоралися, – зазначає боєць.

Справжніми товаришами для українських захисників на фронті стають тварини, а деякі навіть допомагають у бою та попереджають про небезпеку.

– У нас тут їжаки бігають, вони нас уже не бояться, підходять. А собаки й коти – це вже наша сім’я. Я коли у 2015 році був у Степному Донецької області, з нами жили дві такси, стара та мала. Стара з нами постійно ходила на позиції й чергувала вночі. Вона в нас була як індикатор, і приладів нічного бачення не треба було. Почувши небезпеку, собака ставала у стійку й дивилася у напрямку ворога. Тому ми дружимо з тваринами, їх треба поважати, й вони будуть вдячні, – зауважує «Лан».

Чоловік каже, що українці мають бути згуртованими та не забувати, що наразі всіх об’єднує одна спільна мета.

– Щоб перемогти цю нечесть, ми повинні бути разом. Не треба ділитися на тих, хто цивільний і хто в окопах. Якщо цивільна людина робить усе, щоб допомогти військовим – то вона також бере участь у цій війні. Зараз кожен робить свій внесок у майбутню перемогу, – зазначає Олексій.

Раніше ми писали про 58-річного вінничанина Анатолія – командира танкового взводу 3-ї окремої танкової Залізної бригади, що брала участь у звільненні Харківської області.

А також про Олександра з позивним «Кіра» – військовослужбовця Куп’янського окремого батальйону Харківської окремої бригади сил ТрО. Чоловік – колишній працівник СТО. 24 лютого 2022 року він прийшов на роботу, віддав ключі від відремонтованих авто клієнтам і вже наступного дня був у військкоматі.

А також про 23-річного Еріка з позивним «Хохол» – військовослужбовця Куп’янського окремого батальйону Харківської окремої бригади сил ТрО. До повномасштабного вторгнення чоловік займався СММ і рекламою та не вірив, що у XXI столітті можлива війна.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко