Жителі області отримуватимуть субсидію «живими» грошима

31.01.2019 15:15 Суспільство
Фото: ua.today Фото: ua.today
Нововведення почне діяти з 1 березня.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, майже 260 тисяч сімей області зможуть, починаючи з 1 березня, отримати субсидію, нараховану за лютий 2019 року, у готівковій формі.

 – Це стосується громадян, які оформили субсидію до 31 грудня 2018 року, – зазначив під час брифінгу 31 січня Юрій Шпарага.

Громадяни отримають субсидію у готівковій формі через відділення «Ощадбанку». Ті громадяни, в яких уже відкриті рахунки в «Ощадбанку», зможуть скористатися цими рахунками. Для тих громадян, в яких немає рахунків в «Ощадбанку», вони будуть відкриті.

 – Після того, як громадянам буде нараховано субсидію, їм прийде повідомлення з «Ощадбанку» із запрошенням підійти до будь-якого відділення, яке зручне для отримувача субсидії. Буде відкрито рахунок, і саме з нього можна буде отримати готівкою кошти. Після цього громадяни повинні цими коштами оплатити комунальні послуги в тих межах, які в них зафіксовані у квитанціях до сплати. Усе, що громадянин зекономив, має право витрачати на свій розсуд, – роз’яснив очільник Департаменту соцзахисту ХОДА.

За словами Юрія Шпараги, фактичний розмір субсидії по Харківській області складає від 1,5 до 23 тисяч гривень.

 – Постанова ще не прийнята. Але всі погодження вже пройдені. У тому числі й у Харківській області. Цей порядок, який запрацює з березня, повинен нам показати, наскільки зросла культура населення щодо платежів за комунальні послуги, – зазначив чиновник.

Паралельно буде існувати й інша форма розрахунків – для тих громадян, які оформлять субсидію з 1 січня 2019 року (таких 3700).

 – Для них залишається порядок, коли субсидія від держави надходитиме на їх персональний обліковий запис в «Ощадбанку». Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку, – сказав Юрій Шпарага.

Читайте також: Питання пільгового перевезення знову гостро постало на Харківщині

Андрій Соха