Жителям Харківської області відшкодують відсотки за кредитами

17.12.2015 10:30 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі

Сьогодні, 17 грудня, на сесії Харківської обласної ради депутати схвалили Програму відшкодування відсотків за кредитами для громадян, які беруть банківські кредити на здійснення енергозберігаючих заходів на 2016-2020 роки.

Як повідомили в постійній комісії обласної ради з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та будівництва, загальний обсяг фінансування програми до 2020 року становить 6 мільйонів гривень. На 2016 рік виділяється 1 мільйон гривень.

- Програма дуже актуальна, оскільки спрямована на те, щоб полегшити фінансове навантаження громадянам, вимушеним через підвищення цін і тарифів на енергоносії вживати екстрених заходів з енергозбереження та збереження тепла у своїх будинках, - говорить голова комісії, депутат обласної ради та керівник фракції «Наш край» в обласній раді Андрій Стронов. - Раніше, як відомо, була прийнята урядова програма, згідно з якою громадянам, що взяли кредит на енергозберігаючі заходи (сюди входить як купівля нового економного обладнання, так і альтернативних джерел енергії, а також прості заходи - з утеплення стін, підлог, вікон тощо), держава допомагає погасити тіло кредиту на суму до 40 %. У випадках, коли за кредитом звертається незаможна родина, що оформила субсидію, то її витрати зменшуються до 70 %.

Проте високі процентні ставки банків (до 25 % річних) відлякують потенційних позичальників. Украй необхідні додаткові стимули. І для цього обласна рада сьогодні затвердила свою програму. Вирішено з обласного бюджету відшкодовувати позичальникам частину відсотків за банківськими кредитами. Ця пільга також поширюється на всі кредити, отримані населенням у рамках державної програми для придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу) і на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

У рамках програми обласної ради рекомендується в свою чергу і районним радам вжити заходів щодо розроблення та затвердження місцевих програм відшкодування відсоткових ставок за кредитами, отриманими населенням для впровадження енергозберігаючих заходів на період до 2020 року.

Депутатські фракції «Нашого краю», як в обласній раді, так і в районах, активно підтримують цю ініціативу, оскільки енергозбереження - найважливіша теза нашої передвиборної програми «Десять кроків з розвитку рідного краю».

- Програму, звичайно, треба буде ще допрацьовувати з тим, щоби був ясний і чіткий алгоритм її здійснення, - підкреслив Андрій Стронов. - Бо на практиці нерідко виникають нюанси, пов'язані як з бюрократичною тяганиною, так і «людським фактором». Очолювана мною комісія, а також наша фракція в обласній раді будуть робити все, щоб житель області, який звернувся за кредитом, міг отримати компенсаційні суми швидко і без особливих турбот.

Автор: Администратор сайта