Журналістка написала книгу для школярів про Харків

03.10.2019 18:15 Суспільство
фото "СК" фото "СК"
Сьогодні, 3 жовтня, відбулася презентація книги харківської журналістки Олени Зеленіної «Світове місто Харків».

Ця книга про місто, про його історію та його визначні пам'ятки, які роблять неповторним вигляд Харкова, про відомих харків'ян, які зробили вагомий внесок у наукові відкриття, в розвиток промисловості, мистецтва, живопису. При цьому книга написана в легкому стилі і простою мовою, і корисну, і цікаву інформацію для себе знайдуть не тільки діти, для яких і створювалася ця книга, а й дорослі, ті, хто живе в місті давно або тільки недавно почав з ним знайомитися.

За словами авторки, робота над книгою йшла кілька місяців, а головним ініціатором та ідейним натхненником став академік НАН України, голова Північно-Східного наукового центру НАН України Володимир Семиноженко.

«Це для мене було незвичайне завдання, оскільки я звикла писати для дорослих, – сказала в інтерв'ю Олена Зеленіна. – Щоб писати книгу для дітей, потрібен особливий формат, особлива мова, і завдання спочатку здалося мені складним. Але коли я почала працювати над книгою, виявилося, що насправді це легко, адже головне – любити своє місто і пишатися його інноваціями і технологіями. Я люблю гуляти по Харкову з фотоапаратом, тому в цій книзі дуже багато моїх власних фотографій».

Місія книги, за словами Олени Зеленіної, складалася з трьох напрямів. «Перший напрям, – сказала журналістка, – це любов до свого рідного міста, знайомство з його історією, архітектурою, культурою. Другий – показати, що Харків і його мешканці – це люди-першопрохідці. Харківська фортеця будувалася, по суті, в дикому полі, її творцям доводилося робити безліч відкриттів і винаходів, що допомогло формуванню Харкова як міста високих технологій. І третій напрям місії  – показати, що найцікавіше відбувається не де-небудь в Америці, Польщі або Ізраїлі, а тут, в рідному місті, щоб діти і молоді люди, які будуть читати цю книгу, замислилися про те, що і вони могли б зробити свій внесок у розвиток свого міста і свого краю». 

Видання книги – ювілейне, воно було приурочене до 365-річчя від дня заснування Харкова, а презентація відбулася напередодні Дня працівників освіти, що було вибрано не випадково. Книги були видані двома мовами, українською та російською, і будуть подаровані бібліотекам всіх шкіл Харкова і Харківської області.

Автор: Олеся Скачко