Змінився термін встановлення лічильників на газ

22.12.2017 16:45 Суспільство
Фото: Уніан Фото: Уніан
Обов'язкове встановлення індивідуальних лічильників газу відтермінували на три роки.

Газорозподільчі компанії зможуть встановлювати загальнобудинкові лічильники природного газу лише за згоди співвласників багатоквартирного будинку. А ще їм забороняється припиняти газопостачання в багатоквартирний будинок у разі ненадання співвласниками такого будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника. 

Відповідні правки до закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» про порядок встановлення лічильників споживачам природного газу затвердили депутати Верховної Ради України під час засідання 21 грудня. 

Як зазначено у документі, газорозподільчі компанії зобов'язані забезпечити установку саме індивідуальних лічильників газу, а не загальнобудинкових.

Закон також передбачає можливість самостійного встановлення індивідуальних лічильників газу побутовими споживачами з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок грошей, які вони сплачують за природний газ. Порядок такої компенсації буде встановлювати Кабмін.

Як зазначила народна депутатка Олена Бабак, гроші на установку індивідуальних лічильників, кількість яких оцінюється на рівні близько трьох мільйонів, газорозподільні компанії повинні отримати з тарифу, тому для згладжування зростання тарифу термін встановлення індивідуальних лічильників газу продовжений з 1 січня 2018 до 1 січня 2021 року.

Під час голосування депутати внесли правку, що у разі установки індивідуального лічильника в 2018 році компенсація за нього повинна бути виділена протягом 12 місяців.

По темі: У платіжки за комуналку внесли зміни. Фото


Нагадаємо, 1 січня 2018 року мав завершитися третій етап реалізації вимог ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», а саме – встановлення лічильників газу споживачам, які використовують газ для приготування їжі (оселі яких обладнані тільки газовою плитою). У квітні 2011-го було прийнято цей закон Закон, відповідно до якого постачання природного газу має здійснюватися лише за умови комерційного обліку. Ним же передбачені і строки, по завершенню яких компанія зобов’язана припинити постачання газу споживачам, які відмовляються від встановлення лічильників газу, з ініціативи і за кошти газорозподільної компанії.

Тетяна Лісна