Знову зимовий час: куди переводити стрілку годинників у неділю

29.10.2021 17:00 Суспільство
Цієї неділі, 31 жовтня, Україна знову переходить на зимовий час. Перевести стрілку годинників треба буде на годину назад о четвертій ранку за київським часом.

В Україні переводять годинники на зимовий і літній час з 1981 року. Такий звичай був введений для економії електроенергії і подовження світлового дня.

Однак сучасні дослідження показують низьку ефективність переведення годинника і шкоду для здоров’я, тому в Україні заговорили про скасування традиції і для цього у Верховній Раді навіть зробили кілька спроб.

Читайте також: Мешканка Ізюма виграла суд у комунальників

Цього березня Рада знову взялася за питання літнього-зимового часу, але скасувати перехід на літній час не змогла. Так чи інакше, практика переведення годинників досі зберігається в сотні країн. Країни Євросоюзу в більшості своїй бажають зберегти постійним літній час. І щоб «київський час» відповідав європейським стандартам (тобто «часовий дисбаланс» не заважав економічним і дипломатичним питанням), Україна і відправила на доопрацювання законопроєкт про скасування літнього часу.

Відтак, поки що українці переводять годинник на зимовий час – і чекають рішення депутатів, чи потрібно буде переводити годинник на літній час у 2022 році.

 

Автор: Тамара Кіч