Зріс попит на робочі професії: як за рік змінився ринок праці на Харківщині

07.03.2023 12:22 Суспільство
У 2022 році в Харківській області послугами служби зайнятості скористалися 66,5 тисячі людей. З них 54,2 тисячі мали статус безробітного. Порівняно з 2021 роком кількість безробітних зменшилась майже на третину.

Офіційна кількість безробітних у 2022 році зменшилася через те, що люди виїздили за кордон або в інші регіони країни. Також на це вплинула тимчасова окупація деяких населених пунктів, це не давало можливості звернутися до центрів зайнятості.

Про це кореспонденту медіа «Слобідський край» розповіли в Харківському обласному центрі зайнятості.

«Кількість роботодавців, які мали вакансії у 2022 році та надали їх до служби зайнятості, порівняно з попереднім роком, зменшилась удвічі. Попит на роботу заявили лише 5 тисяч роботодавців області. Загальна кількість вакансій становила 18,3 тисячі. Це  третина від  довоєнного рівня», – зазначили в центрі зайнятості.  

Через бойові дії частину підприємств перемістили у безпечні регіони. Частина була вимушена призупинити роботу або скоротити обсяги виробництва, звільнити або відправити у відпустку за власний кошт персонал. Також в області знищені або постраждали багато промислових підприємств, об’єктів освіти, охорони здоров’я, сільськогосподарських підприємств, підприємств рослинництва й тваринництва. 

На ринку праці в Харківській області за останній рік збільшився попит на працівників робочих професій. Таких вакансій близько 70 %.

«Найчастіше роботодавці шукали робітників, які володіють інструментом або обслуговують технологічне устаткування та машини. Це токарі, фрезерувальники, оператори верстатів з програмним керуванням, водії, трактористи та інші. Також був попит на представників сфери торгівлі та фармакології», – розповіли в центрі зайнятості.

На кінець  2022 року послуги державної служби зайнятості отримували 14,8 тисячі зареєстрованих безробітних, що на 22,8 % менше, ніж на кінець 2021 року.

Нагадаємо, на деокупованій Харківщині відновили роботу 13 ЦНАПів.

Раніше ми писали, що в деокупованому місті Ізюм відновив роботу Центр надання адміністративних послуг. А у Центрі надання адміністративних послуг у місті Харків відновлено надання послуг у сфері земельних відносин Державного земельного кадастру. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко