Звинувачення в колабораційній діяльності отримали 14 депутатів та 6 голів громад на Харківщині

10.02.2023 14:48 Суспільство
На сьогодні в Харківській області процесуальне керівництво здійснюється у 806 кримінальних провадженнях за статтею «Колабораційна діяльність» щодо 831 злочину.

У цих справах про підозру вже повідомлено 295 особам, 103 – заочно. Про це кореспонденту медіа «Слобідський край» розповів речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

59 осіб наразі перебуває під вартою. До суду направлено 159 обвинувальних актів стосовно 161 особи.

«Постановлено 75 вироків стосовно 76 осіб, 8 осіб визнано винними та засуджено до позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади (2 особам з конфіскацією ½ частини особистого майна). 68 осіб засуджено до позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування чи з надання публічних послуг на строк від 10 до 15 років», – зазначає Чубенко.

Особисто керівником обласної прокуратури повідомлено про підозру 24 особам, з яких:

6 – голови територіальних громад,

3 – заступники голів міських та сільських рад,

1 – староста села та 14 – депутати міських, сільських та селищних рад.

Нагадаємо, співробітники контррозвідки СБУ затримали російського агента, який причетний до ракетних обстрілів Харкова 5 лютого 2023 року. Одна з ракет тоді поцілила в житлову забудову, друга прямим влучанням зруйнувала 3 поверхи в одному з університетів міста.

А у січні у Харкові СБУ викрила та затримала російського приспішника, який коригував ракетні удари по місту та передав інформацію про місця базування ЗСУ.

Також нагадаємо, що «Директор школи» із Савинців постане перед судом за співпрацю з ворогом.

Автор: Ксенія Карпенко