Вибори на Харківщині: поліція зареєструвала 55 повідомлень про порушення

25.10.2020 12:41 Вибори
За чотири години виборів у Харківській області правоохоронці зареєстрували понад півсотні звернень громадян про порушення виборчого законодавства.

Так, 25 жовтня до Дергачівського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що в місті Дергачі та селищі Козача Лопань через несправність запірного пристрою сейфа, в якому зберігались бюлетені для голосування, своєчасно не почали роботу дві виборчі дільниці. На виборчій дільниці в селищі Мала Данилівка виборець у бюлетені виявив відсутність прізвища одного з кандидатів в депутати. 

Слідчими за даними фактами відкриті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) Кримінального кодексу України.

Окрім цього, до Куп’янського відділу поліції надійшла інформація від кандидата в депутати про те, що на виборчій дільниці № 4 він виявив порушення в бюлетенях, в яких був зазначений інший номер виборчої дільниці та інші прізвища. За адресою виїжджала слідчо-оперативна група. Поліцейські зібрали первинний матеріал та опитали громадян. Проводиться перевірка. 

Читайте також: Де в Харківській області фіксують порушення на виборах — КАРТА

До Первомайського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що біля входу до виборчої дільниці в місті Первомайський невідомі особи роздають листівки та пропонують пройти опитування від Президента України. Аналогічні звернення надійшли до Московського, Новобаварського, Золочівського, Красноградського, Ізюмського та Богодухівського відділів поліції.

До Новобаварського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що на проспекті Дзюби до кабінки для голосування зайшли двоє осіб. Як з’ясувалося, з 81-річним чоловіком зайшов його син, оскільки дідусь погано бачить.

Також до Новобаварського ВП звернулась жінка. Вона розповіла, що у виборчих списках вказана інформація про те, що в будинку за місцем її мешкання більше квартир, ніж є насправді.

До Московського відділу поліції звернувся громадянин та повідомив, що йому відмовляються надати бюлетень по цифровому паспорту. Також надійшла інформація про те, що на стоянці на вулиці Академіка Павлова висить агітаційний плакат.

Інформації про події внесені до Єдиного обліку заяв та повідомлень територіальних відділів поліції. За даними фактами проводиться перевірка. Всі обставини встановлюються.

Станом на 12:00  правоохоронці зареєстрували 55 повідомлень про порушення на виборах у Харківській області, відкрито 3 кримінальні провадження за ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу України. 

Автор: Савелій Мякушко