Вибори президента України: як проголосувати правильно

29.03.2019 15:03 Вибори
Фото: esp.md Фото: esp.md
У неділю, 31 березня, з 8.00 до 20.00 українці зможуть віддати свій голос за обраного кандидата в президентських перегонах. «СК» нагадує, які документи потрібно мати із собою, як поводитися на виборчій дільниці, аби не порушити закон, та що робити із зіпсованим бюлетенем.

На цьогорічних виборах президента у країні зареєструвалася рекордна кількість кандидатів – 39 осіб. Тож усі громадяни, які досягли на день виборів 18 років, мають право прийти на дільницю, де вони внесені до списку виборців, і проголосувати. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці та тільки один раз.

Які документи мати із собою

Перше, що потрібно прихопити із собою на дільницю – це документи, що посвідчують особу: паспорт громадянина Украї­ни або тимчасове посвідчення (для тих, хто нещодавно отримав громадянство). Також це може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток.
Для голосування за межами України знадобиться паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний або службовий паспорт. 

Як проголосувати 

Виборчі бюлетені заповнюються виборцями особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування. Прізвища кандидатів у бюлетені перераховані в алфавітному порядку (прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, місце проживання, місце роботи).
Для голосування виборець робить позначку «плюс» («+») або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті напроти прізвища кандидата. Якщо у виборчому бюлетені зроблено більш як одну позначку або не поставлено жодної позначки, то він вважається недійсним. Заповнений бюлетень виборець особисто опускає у виборчу скриньку, забезпечуючи при цьому таємницю голосування.

Зіпсований бюлетень

Якщо виборець, заповнюючи бюлетень, припустився помилки, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав цей бюлетень, із проханням видати заміну. Інший виборчий бюлетень ви­дається тільки в обмін на зіпсований і лише один раз. 

 Цього робити не можна 

У кабінку для голосування виборець іде сам: без дітей, без родичів чи друзів «за компанію». У кабінці для голосування не можна фотографувати ні себе, ні бюлетень. Також на дільниці заборонено будь-яку агітацію – вона припиняється за день до виборів. Не можна голосувати за іншу особу, навіть якщо у вас є її паспорт і розписка, а також виносити бюлетень за межі дільниці.
Відповідно до статті 159 Кримінального кодексу України, умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму караєть­ся штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Встигнути віддати голос

За 5 хвилин до 20-ї години голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування та закриття виборчої дільниці о 20-й годині. Виборці, які на 20-ту годину прийшли до дільниці для голосування, мають право проголосувати. Для цього один з членів комісії о 20-й годині підходить до входу у приміщення для голосування та запрошує всіх виборців, які ще не проголосували, зайти та зачиняє двері. Після виходу з приміщення для голосування останнього виборця приміщення зачиняється.

Підрахунок 

Підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці здійс­нюється відкрито і гласно членами дільничної виборчої комісії на її засіданні, яке проводиться в тому самому приміщенні, де відбувалося голосування. Центральна виборча комісія на своє­му засіданні протягом десяти днів установлює результати виборів президента України, про що складає протокол. Проте, якщо протоколи з усіх окружних виборчих комісій надійшли раніше, ЦВК підраховує голоси не пізніше ніж на третій день з дня їх отримання.

Офіційні результати першого туру повинні повідомити до 10 квітня. Обраним у день виборів президентом України вважається кандидат, який одержав на виборах більш ніж половину голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. В іншому разі кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів, ідуть на другий тур президентських виборів. Якщо буде прийнято рішення про проведення другого туру, то він відбудеться 21 квітня.