Вибори в умовах карантину: які правила діятимуть на дільницях

14.09.2020 16:20 Вибори
14 вересня Кабмін затвердив протиепідемічні заходи під час організації і проведення виборів.

Ці заходи передбачають дезінфекцію на виборчих дільницях, температурний скринінг та дотримання безпечної дистанції між самими виборцями.

Відповідно до документа, на вході до виборчої дільниці буде проводитися опитування про наявність симптомів ГРВІ та вимірюватимуть температуру. Також на вході до приміщення виборчої комісії та приміщення для голосування мають знаходитися антисептики для рук, а також обладнані місця для збору і утилізації масок.

У приміщеннях буде нанесена розмітка для дотримання дистанції не менше 1 метра. Потоки виборців на вхід і на вихід мають бути розділені. Крім того, рекомендується одночасне перебування виборців з розрахунку не більше трьох осіб на один стіл для видачі бюлетенів.

Стільці, столи та інші меблі мають бути виготовлені з матеріалів, які можна продезінфікувати. Використання тканини на столах не допускається.

Члени виборчої комісії повинні сидіти на відстані не менше одного метра одне від одного, або застосовувати фізичні бар'єри, наприклад, прозорі екрани.

Дверні ручки, поручні, сидіння треба дезінфікувати кожні дві години, а вологе прибирання – кожні чотири години.

Виборці повинні обробляти руки антисептиками, перебувати в респіраторі або захисній масці. До того ж члени виборчої комісії можуть попросити тимчасово зняти маску для підтвердження особи. Рекомендується не брати дітей на виборчі дільниці. І користуватися особистою ручкою.

Як голосувати на самоізоляції

Виборці, які знаходяться на самоізоляції через COVID-19, зможуть проголосувати за місцем перебування. Для цього треба не пізніше 20-ї години останньої п'ятниці перед днем виборів подати заяву з довідкою про стан здоров'я (перебування на самоізоляції). У день голосування такі виборці мають самостійно (не передаючи до рук членам виборчої комісії) показати документ, що підтверджує особу та громадянство. Члени комісії, яка забезпечує голосування за місцем перебування, повинні бути в масках, рукавичках, захисних щитках. А після кожного відвідування – утилізовувати засоби захисту.

У разі виявлення COVID-19 у одного з членів виборчої комісії, всі інші можуть продовжувати роботу за відсутності симптомів. А от за наявності контакту члена виборчої комісії з хворим без засобів індивідуального захисту він має піти на самоізоляцію.

До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність COVID-19 методом ПЛР.

Після завершення підрахунку голосів, передачі протоколів та бюлетенів для голосування у приміщенні виборчої комісії проводиться заключна дезінфекція.