Хто балотується у голови міських громад Харківщини

13.10.2020 12:32 Вибори
Фото: СК Фото: СК
Після виборів, які відбудуться 25 жовтня, в Україні запрацює оновлена ланка місцевого самоврядування. Зокрема, на Харківщині замість майже півтисячі сільських, селищних та міських рад залишиться 56 об’єднаних громад. «СК» пропонує познайомитися з кандидатами в майбутні очільники міських громад.

Замість півтисячі – 56

Після першого етапу реформи адмінустрою на карті Харківщини з’являться 56 об’єднаних територіальних громад. Закріпити ці зміни ми маємо вже на цьогорічних
місцевих виборах, які відбудуться за оновленим територіальним устроєм 25 жовтня. Нагадаємо, процес децентралізації, який передбачає передачу повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування, а також створення об’єднаних громад, розпочався в Україні ще у 2014 році.

Перший етап реформи передбачав добровільне об’єднання громад, які переходили на прямі міжбюджетні зв’язки з державою та отримували додаткове
фінансування для розвитку. Тож після виборів більшість жителів прокинуться в нових об’єднаних громадах та нових районах. Це не значить, що ваша
сільська рада ураз зникне.

Це означає, що ваша рада стане частиною об’єднаної громади, яка на відміну від нинішніх сільських чи селищних рад матиме реальні повноваження та значні фінансові ресурси. Проте, аби у вашій громаді почалися реальні зміни, необхідно обрати достойного голову ОТГ, а також дієве представництво у раді, тобто депутатів.

Другий тур – тільки в Харкові

У цій публікації ми пропонуємо познайомитися з кандидатами у голови міських рад. Але для початку нагадаємо, що цього року місцеві вибори відбудуться за оновленими правилами. Зокрема, новацією є дві виборчі системи – мажоритарна та пропорційна. За якою системою відбудуться вибори у вашій раді, залежить від кількості виборців.

Зокрема, у громадах, де кількість виборців сягає 75 тисяч осіб і більше, вибори проводяться за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному міському виборчому окрузі. Це означає, що кандидат-переможець має набрати більше 50 % голосів. За такою схемою обиратимуть міського голову лише в Харкові. Тобто тільки тут буде можливий другий тур за умови, якщо жоден кандидат не набере більше 50 % голосів.

У решті міст головою виберуть того, хто отримає більше голосів. Це громади, де проживає менше 75 тисяч осіб, й, відповідно, вибори голови проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному окрузі. Тобто якщо кандидат набрав 25 % голосів виборців, а його суперники менше цього показника, то саме він стане головою громади.

Всього на Харківщині 17 міських громад, за очільництво яких позмагаються 117 кандидатів. Найбільшою й за кількістю кандидатів та самих виборців є Харківська міськрада. Тут за крісло мера змагатимуться 14 кандидатів. Про них ми писали у попередніх номерах.


Лозова

Найбільшою серед районів у області є Лозівська об’єднана громада. Тут зареєстровано понад 69 тисяч виборців. Проте за кількістю кандидатів, які претендують очолити міськраду, ця громада далеко не в лідерах.

Тут за крісло міського голови виявили бажання позмагатися лише п’ять кандидатів. 57-річний лозівський підприємець Василь Довгань іде на вибори від політичної партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ».

Як самовисуванець іде на вибори й чинний 55-річний міський голова Сергій Зеленський. Ще одним кандидатом на посаду міського голови є 48-річний житель Лозової Ігор Коломак. Він балотується від політпартії «ПАТРІОТ».

Також візьме участь у перегонах 46-річний лозівчанин Ігор Кошляк, який іде як самовисуванець. Від політпартії «СЛУГА НАРОДУ» балотується 42-річний Олексій Криворучко. Зараз він очолює Лозівське грузопасажирське автотранспортне підприємство.


Дергачі

Лідером за кількістю кандидатів, які зареєструвалися до участі у місцевих виборах, є Дергачівська міська рада. Тут за крісло мера позмагаються аж десять кандидатів.
57-річний Анатолій Банген балотується від партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Він працює оператором газового обладнання у навчальному закладі «Регіональний центр професійної освіти ресторанно-готельного комунального господарства торгівлі та дизайну».

Серед претендентів – 49-річна підприємиця Людмила Гасан (політпартія «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»). 41-річний харків’янин Костянтин Жидков, який раніше очолював Дергачівську РДА (партія «СЛУГА НАРОДУ»).

41-річний Вячеслав Задоренко, чинний Козачолопанський селищний голова (ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ – РАЗОМ!»). 26-річний Денис Корнієнко, який працює підсобним робітником ТОВ БПК «Газінвестпроект». Він балотується від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода». 42-річний житель Дніпра Дмитро Лисицький, який очолює ТОВ «Проф-сервіс», іде на вибори від політпартії «ПРОПОЗИЦІЯ».

35-річна Олена Пікун, яка працює провідним спеціалістом з інфекційних хвороб тварин у Харківському Інституті Експериментальної Клінічної Ветеринарної Медицини (Політична партія «ЗА МАЙБУТНЄ»). 51-річний Сергій Рильцев, секретар Русько-Лозівської сільської ради (політпартія «КРАЇНА»).

54-річний харківський адвокат Сергій Стародубов («Козацька Українська Партія»). 39-річний Олексій Степаненко, старший юрисконсульт в Адвокатському Бюро «Юргазенерго» (партія «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»).


Красноград

Дев’ять кандидатів на посаду міського голови балотуються до Красноградської ради. Так, за посаду міського голови позмагається 25-річний Ігор Абакумов, який є начальником відділу районного радіомовлення телерадіокомпанії Красноградщини «Центр» (самовисуванець).

58-річний Олександр Гончаренко, директор ТОВ ПМК («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»). 43-річний красноградський підриємець Іван Горобець
(самовисуванець). 44-річний Олександр Кайдаш, нинішній очільник Красноградської РДА («СЛУГА НАРОДУ»).

34-річний красноградський підприємець Сергій Камінський (Політична партія «НАШ КРАЙ»). 58-річний Олександр Клочков, який працює водієм у Головному управлінні держгеокадастру Харківської області (самовисуванець). 52-річна Світлана Кривенко, голова Піщанської сільради («БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»).
44-річний Сергій Лобач, юрисконсульт у Красноградському районному відділі АТ «Харківобленерго» (самовисуванець). 40-річний Олександр Машко, заступник голови Красноградської РДА («БЛОК СВІТЛИЧНОЇ – РАЗОМ!»).


Куп’янськ

За крісло Куп’янського голови позмагаються дев’ять кандидатів. 54-річний Володимир Демченко, який працює заступником голови у Петропавлівській сільраді (самовисуванець). 41-річний Вадим Крохмаль, директор ТОВ «Поїхали» («ПАРТІЯ ШАРІЯ»).

45-річний Сергій Кудрявцев, директор ТОВ «АДЕОНА» (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»). 60-річний Валерій Любота, директор ТОВ «ГАРАНТ» («СЛУГА НАРОДУ»). 42-річний Геннадій Мацегора, заступник Куп’янського міського голови («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»).

62-річний Аббясс Пякішев, керівник Куп’янської центральної міської лікарні («БЛОК СВІТЛИЧНОЇ – РАЗОМ!»). 57-річний Сергій Радьков, голова правління ТОМРТ «Лісогор» («БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»). 49-річний Віталій Сергієнко, голова Куп’янськВузловської селищної ради (самовисуванець).
48-річна Зарема Сулейманова, заступник генерального директора ТОВ «НВО «АЛЄСЯ» (Політична партія «НАШ КРАЙ»).


Вовчанськ

Вісім претендентів братимуть участь у виборчих перегонах у Вовчанську міськраду. 69-річний пенсіонер Микола Григор’єв, який іде на вибори самовисуванцем.
69-річний місцевий підприємець Володимир Кириченко («ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ»). 32-річний підприємець Дмитро Максютін (партія «Акцент»).

Як самовисуванець у мери йде 33-річний Дмитро Маркушевський, який є начальником сектора реагування патрульної поліції Вовчанського відділу поліції. 45-річний Віталій Мірошник, який раніше очолював Вовчанську РДА (самовисуванець). 63-річний Анатолій Степанець, який є нинішнім головою Вовчанської райради («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»).

47-річний Олег Топорков, який працює заступником директора з економіки та персоналу на Вовчанському агрегатному заводі («БЛОК СВІТЛИЧНОЇ –
РАЗОМ!»). 41-річний Володимир Шевченко, діючий міський голова («СЛУГА НАРОДУ»).


Первомайський

Також вісім кандидатів позмагається за крісло Первомайського міського голови. Комісія зареєструвала 42-річного чинного очільника міської ради Миколу Бакшеєва (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина).

Також балотується 55-річний Олег Гринько, директор ПВП «Квадро» (самовисуванець). 58-річний житель Первомайського Алік Дягілєв (самовисуванець).

53-річна жителька міста Олена Коц («ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ»). 40-річний Віктор Лобас, фінансовий директор ТОВ Агрофірма «Киселі» («СЛУГА НАРОДУ»).
60-річний Віктор Намчук, директор ТОВ «АгроГазТрейдінг» («БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»). 48-річний Андрій Охапкін, директор Благодійного фонду «Всесвітня спадщина» міжнародного центру по впровадженню програм ЮНЕСКО (самовисуванець).

53-річний Володимир Павленко, директор Первомайського відділення ТОВ Агрофірма «Пісчанська», який раніше очолював Первомайську РДА («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»).


Барвінкове

Семеро кандидатів зареєструвалися на пост голови Барвінківської міської ради. Серед них – 55-річний чинний міський голова Олександр Бало, який іде від політпартії «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ – РАЗОМ!». 60-річний місцевий підприємець Іван Бовдуй («БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»).

48-річний Валерій Будицький, інженер-землевпорядник ТОВ «Альянс-консалтінг ІФ» («ЗА МАЙБУТНЄ»). 57-річний місцевий житель Микола Прихода («Українська православна асамблея»).

52-річний Володимир Ромах, колишній очільник Барвінківської РДА («СЛУГА НАРОДУ»). 42-річний Олександр Сніжковий, Григорівський сільський (самовисуванець).
66-річна Валентина Щолок, голова Барвінківської районної ради (самовисуванка).


Люботин

А от за очільництво Люботинської міськради будуть боротися семеро претендентів. Місцевий 38-річний підприємець Віталій Бушковський. Він іде на вибори як самовисуванець. 51-річний люботинець Олег Длугаш («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»).

53-річний Геннадій Іщенко, який працює в. о. начальника Водопровідно-каналізаційного комунального управління Люботинської міськради (партія «ЗА МАЙБУТНЄ»).
67-річний нинішній очільник міськради Леонід Лазуренко («СЛУГА НАРОДУ»).

38-річний Юрій Ольховський, який працює старшим оперуповноваженим сектора розкриття злочинів проти власності відділу кримінальної поліції ГУНП у Харківській області (самовисуванець).

40-річний Віталій Палагута, нинішній очільник Манченківської селищної ради («БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»). 38-річний Максим Полях, який є заступником директора Департаменту юридичного захисту та міжнародного співробітництва у Європейській поліцейській асоціації України.


Ізюм

Шестеро кандидатів зареєструвалося на вибори Ізюмського міського голови. Це 60-річний місцевий житель Юрій Козлов («БЛОК СВІТЛИЧНОЇ – РАЗОМ!»). 58-річний Василь Лесик, заступник голови Ізюмської районної державної адміністрації (самовисуванець).

50-річний чинний міський голова Валерій Марченко («СЛУГА НАРОДУ»). 48-річний місцевий підприємець Олександр Рогулін («ЗА
МАЙБУТНЄ»).

52-річний Владислав Соколов, завідувач сектора банківської безпеки активів фізичних осіб ПАТ КВ «Ощадбанк» («НАШ КРАЙ»). 50-річний місцевий житель Анатолій Фомичевський («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»).  


Богодухів

Серед шести кандидатів, які позмагаються за очільництво Богодухівської міськради, – 59-річний Володимир Бєлий, директор Харківської міської спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з водних видів спорту Яни Клочкової («БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»). 53-річний чинний міський голова Микола Голуб («НАШ КРАЙ»).

57-річний Сергій Мартелов, голова Полково-Микитівської сільської ради (самовисуванець). 41-річний Анатолій Рисцов, голова Богодухівської районної державної адміністрації («СЛУГА НАРОДУ»). 68-річний місцевий житель Дмитро Тризна (самовисуванець). 43-річний Володимир Шаров, колишній очільник Богодухівської РДА («БЛОК СВІТЛИЧНОЇ – РАЗОМ!»).


Валки

На посаду Валківського міського голови балотуються п’ятеро претендентів. 39-річний місцевий житель Юрій Аксьонов («Сила Людей»). 50-річний Віктор Войтенко, колишній голова Валківської РДА, директор ПСП «Шарівка»(«СЛУГА НАРОДУ»).

51-річний Юрій Деркач, керівник департаменту Акціонерного товариства «Дельта Банк». 54-річний Дмитро Іванов, голова правління ГО «Народ без кордонів» («ЗА МАЙБУТНЄ»). 57-річний Валерій Скрипніченко, нинішній очільник міської ради («БЛОК СВІТЛИЧНОЇ – РАЗОМ!»).


Чугуїв

П’ятеро осіб балотуються і на місце Чугуївського міського голови. 55-річний харків’янин Абдуллаєв Іджран Ягуб Огли (самовисуванець). 61-річний Геннадій Ганзенко, практичний психолог у Чугуївській ЦРЛ (самовисуванець).

35-річний чугуївський підприємець Дмитро Дробот («Сила Людей»). 52-річна діюча голова міської ради Галина Мінаєва («СЛУГА НАРОДУ»). 30-річний Руслан Овчаренко («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»).


Мерефа

Така ж кількість кандидатів зареєструвалась у Мереф’янську міську раду. Серед претендентів на крісло мера – 42-річна Юлія Костіна, лікар-педіатр дитячого відділення
Мереф’янської центральної районної лікарні («ЗА МАЙБУТНЄ»).

39-річний Юрій Молчанов, який працює консультантом в «Агро Оскар Металл» («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»). 44-річна місцева підприємниця Наталія
Рябуха («БЛОК СВІТЛИЧНОЇ – РАЗОМ!»). 54-річний Веніамін Сітов, чинний міський голова («СЛУГА НАРОДУ»).

50-річний Олександр Терещенко, голова правління Центру соціально-психологічної реабілітації для дітей («ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ»).


Балаклія

Четверо кандидатів на крісло мера балотуються у Балаклії. 48-річний Андрій Колесніков, директор ТОВ «ГЕОМАКС» (самовисуванець). Чинний міський голова 54-річний Іван Столбовий («БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»).

51-річний Олег Стрельченко, адвокат («Сила Людей»). 40-річна Оксана Супрун, менеджер зі зв’язків з громадськістю у Адвокатському об’єднанні «ФАС-ЮСТ» («БЛОК СВІТЛИЧНОЇ – РАЗОМ!»).

Читайте також: Місцеві вибори у Харкові: партії отримали номери в бюлетенях


Зміїв

На Зміївського голову балотуються чотири претенденти. 41-річний Павло Голодніков, чинний голова Зміївської РДА («СЛУГА НАРОДУ»). 44-річний Петро Кучков, діючий міський голова («БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»). Місцевий пенсіонер, 62-річний Сергій Ляшко («БЛОК СВІТЛИЧНОЇ – РАЗОМ!»).

50-річний Володимир Юрков, директор Державного підприємства «ІСКРА» («ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ»).


Південне

І так само чотири кандидати позмагаються за очільництво Південноміської ради. 64-річний Олександр Брюханов, чинний міський голова («СЛУГА НАРОДУ»).
59-річна Галина Мережко, харківська підприємниця («ЗА МАЙБУТНЄ»).

39-річний місцевий підприємець Олександр Неживий (самовисуванець). 60-річний Віктор Нікуленко, керуючий справами апарату в Харківській районній раді («БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!»).


Нагадаємо, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня за новою виборчою системою. Як правильно заповнювати бюлетень - дивіться тут. 

 

Автор: Марина Проценко