Чернов прокоментував президентські закони про люстрацію та Донбас

19.09.2014 14:00 Влада
http://www.oblrada.kharkov.ua/ http://www.oblrada.kharkov.ua/
Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов висловив свою думку з приводу нещодавно прийнятих у Верховній Раді резонансних законів від Президента Петра Порошенка.

Зокрема, «СК» запитав голову обласної ради, як проявить себе на місцевому рівні закон про люстрацію влади, та чи вдасться закону про особливий статус окремих районів Донбасу втілити там елементи децентралізації?

- У мене двобічне ставлення до цих законів. З одного боку я за те, щоб проводилася люстрація, і був прийнятий законопроект, який дозволить зупинити сьогодні військові дії. З іншого - ставлюся до цих документів критично, - розповідає Сергій Чернов. - У тій редакції, у якій прийнятий закон про люстрацію, він ніколи не буде виконуватися. Навіщо приймати законопроект, який дискредитує владу й законодавство в нашій державі? Адже чинні вищі посадові особи не підпадають під виконання цього закону. Ми розуміємо, що він не може бути застосований ні до Президента України, ні до багатьох міністрів і депутатів... Це буде вибірковий підхід, що не викличе справедливість і довіру людей.

Має сумніви Сергій Чернов і щодо втілення закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей. Аналізуючи ініціативи, з якими ці регіони виходили раніше, президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області порівнює їх із редакцію закону, запропонованого владою сьогодні.

- У мене виникає питання: навіщо тоді тисячі смертей кращих синів нашої держави, тисячі поранених, зруйнована інфраструктура, якщо повноважень тим, хто хотів особливого статусу, сьогодні дали більше, аніж ті вимагали на початку? Якщо йшла мова про мирне політичне врегулювання, то потрібно було спочатку приймати цей закон і не йти на такі жертви, - коментує Сергій Чернов. - Я не розумію, як в окремих населених пунктах можна призначати прокурорів, суддів, мати свою міліцію, приймати якісь законні рішення... Цей закон не стикується з рештою з чинного законодавства. Якщо серйозно до цього ставитися, треба було спочатку приймати зміни до Конституції, а потім - відповідні законопроекти. А так, це знову правовий нігілізм та колапс.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта