200 днів оборони Харківщини: як регіон протистоїть воєнним викликам

14.09.2022 12:00 Влада
Начальник ХОВА Олег Синєгубов 13 вересня зустрівся з жителями деокупованої Балаклії Начальник ХОВА Олег Синєгубов 13 вересня зустрівся з жителями деокупованої Балаклії
Харківщина понад 200 днів безперервно стримує навалу російських загарбників. Про перемоги та виклики, що сьогодні постали перед регіоном, розповів начальник ХОВА Олег Синєгубов в інтерв’ю «Думці».

Знову майорить український прапор

Уже понад 200 днів Харківщина героїчно протистоїть російській навалі. А останні декілька днів наш регіон у новинах по всьому світі, все завдяки блискавичному контрнаступу Збройних Сил України. Одне за одним з’являються повідомлення про деокупацію багатьох населених пунктів Харківської області. Водночас офіційні зведення Генштабу дуже стримані. 

– Деокуповані населені пункти визначаються вже сотнями. Наразі ми можемо говорити десь про понад 300. Поки цю цифру ми проголошувати не можемо, враховуючи інтереси військової операції наших Збройних Сил, яка наразі триває, – підкреслив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Водночас він зазначив, що від окупантів уже звільнена значна частина територій Чугуївського та Купянського районів, а також Балаклійської громади. 

Починалося все з оборони

Сьогоднішніх перемог ЗСУ могло б не бути, якби не грамотна оборона області. Від початку повномасштабного вторгнення в Харківській області була налагоджена та відпрацьована взаємодія місцевої влади всіх рівнів і військового командування. Як повідомляють в обласній військовій адміністрації, вздовж лінії зіткнення було збудовано ешелоновану оборону, активну участь у цьому брали й громади. Взагалі місцева влада активно допомагає військовим в обладнанні та посиленні оборонних споруд спеціальною технікою, будівельними матеріалами та робочою силою.

– Це фундаментальне будівництво, щоб, по-перше, максимально убезпечити наших воїнів, зробити їх перебування на передових позиціях відносно безпечним. По-друге, це підвищує їх ефективність і забезпечує умови ведення війни в таких навіть погодних умовах, у нас незабаром зима буде, – повідомив в інтерв’ю «Думці» начальник ХОВА Олег Синєгубов.

За його словами, у масштабах області та кожного населеного пункту раніше такого системного підходу до оборони та побудови фортифікаційних споруд не було. Утім, він наголосив, що говорити більш конкретно про оборону Харківщини наразі не є безпечним та доречним.

Люди повертаються 

Почало повертатися на Харківщину і населення. До повномасштабного вторгнення рф населення регіону складало 2,6 мільйона людей, з них близько 1,5 мільйона – харків’яни. Станом на 200-й день протистояння російській навалі Харківщину покинули 672 тисячі людей, разом з цим 288 тисяч мешканців залишили райони ведення бойових дій, не покидаючи територію регіону. Наразі в області офіційно зареєстровано 387,7 тисячі переселенців – це і жителі Харківщини, які переїхали до інших районів, і мешканці Донецької та Луганської областей. У ХОВА підкреслюють, що тимчасове житло, гуманітарну допомогу та предмети першої необхідності отримують всі, хто цього потребує.

– Наразі ми констатуємо, що 1 мільйон людей уже повернулися до Харкова. Я чудово пригадую перші тиждень-два війни, коли на вулицях фактично залишалося десяток чи два цивільних автомобілів, які ми всі знали. Люди у своїй більшості переховувалися в укриттях, підвалах, сховищах, метрополітені тощо. За нашими підрахунками, у той час залишалося по місту Харкову приблизно 300-400 тисяч людей, – розповідає Олег Синєгубов.

Робота Гуманітарного штабу

Роботу волонтерських організацій щодо гуманітарної допомоги військовим та цивільним координує Гуманітарний штаб. Його було створено у перші дні повномасштабного вторгнення. Наразі на Харківщині повністю налагоджена робота з видачі гуманітарної допомоги через відділення Укрпошти в Харкові та інших населених пунктах області.

Адресна гуманітарна допомога надається внутрішньо переміщеним особам. Лише станом на 1 вересня таку допомогу на Харківщині отримали 215 тисяч 800 ВПО на загальну суму 3,1 мільярда гривень. У роботі ще близько 70 тисяч заявок на отримання адресної допомоги.

Олег Синєгубов запевняє, що Обласний гуманітарний штаб має відповідні резерви й для надання допомоги на деокуповані території. У звільнені населені пункти надійде стільки продуктів, скільки буде необхідно. Відправки гуманітарного конвою на нещодавно деокуповані території вже відбуваються.

Економічна ситуація

Попри щоденні обстріли Харкова та різних районів області, в регіоні збережено певний економічний потенціал. Величезний фронт робіт виконують аграрії. Так, на підконтрольних територіях Лозівського, Красноградського та Харківського районів завершено збирання ранніх зернових і зернобобових культур.

А підприємства промисловості, за словами очільника ХОВА, наразі працюють на 50–60 % довоєнної потужності. Загалом на Харківщині нараховується 125 тисяч підприємств малого та середнього бізнесу, з них приблизно 60–70 тисяч залишилися працювати в області. А ті, що виїхали та працюють в інших областях, усе одно продовжують брати активну участь у допомозі регіону та волонтерській діяльності.

– Попри всі труднощі війни, ми добилися станом на сьогодні виконання обласного і місцевих бюджетів на рівні 80 %. Ураховуючи масштаби руйнувань підприємств, прогнозуємо зменшення цієї цифри до кінця року. Проте в області вживаються активні заходи щодо підтримки бізнесу та промисловості, що має мінімізувати втрати бюджетних надходжень, – наголосив Олег Синєгубов.

Малий та середній бізнес на Харківщині потроху набирає обертів, люди повертаються в Харків та навіть у нещодавно деокуповані громади.

– Були з візитом у деяких населених пунктах, які нещодавно звільнили наші Збройні Сили. Чули від місцевого населення, що люди вже готові повертатися туди. І наше завдання у максимально стислі строки, як це можливо, відновити вкрай пошкоджену, навіть місцями знищену повністю інфраструктуру. Це електромережі, газопостачання, бо без цього виживати на цих територіях украй важко, тим більше, що зараз іде зима, – сказав начальник ХОВА.

Підготовка до зими

За словами Олега Синєгубова, теплове господарство Харківщини технічно підготовлене до нового опалювального сезону на 73,3 %. (Стаття про підготовку області до складної зими публікувалася в минулому номері «СК». – Прим. ред.). 

Водночас очільник ХОВА зазначає, що близько 90 % домівок на Харківщині опалюються газом. Люди не мають альтернативних джерел опалення. Ситуація ускладнюється обстрілами ворога, окупанти навмисно б’ють по критичній інфраструктурі, аби залишити населення без світла, тепла та води. 

– На деокупованих територіях ми приймаємо оперативні рішення, щоб підготуватися до опалювального сезону. Але якщо ми будемо говорити, наприклад, про місто Ізюм, то там вкрай важка і критична ситуація. Це буде новий виклик для нас, – зауважив Олег Синєгубов.

Окрім того, у Харківській області підготують 340 стаціонарних пунктів обігріву для населення, які зможуть прийняти близько семи тисяч людей. Також військовою адміністрацією запланована закупівля 200 польових наметів з утеплювачами, пічками, польовими ліжками та біотуалетами. До робіт з підготовки пунктів обігріву активно залучаються благодійні та волонтерські організації, структури ДСНС.

Тисячі евакуйованих

З 30 травня з тимчасово окупованих територій Харківщини було евакуйовано 16 тисяч 227 людей, з них – 3 тисячі 708 дітей. Це вдалося зробити завдяки активній співпраці військових адміністрацій, силових структур, волонтерських організацій та ДСНС. Евакуйовані з прибуттям на підконтрольні Україні території отримують медичну та психологічну допомогу. Також людям за необхідністю надається тимчасове житло та гуманітарна допомога.

Наразі в регіоні ведеться підготовка до обов’язкової евакуації населення з окремих районів. У ХОВА пояснюють, що насамперед визначають кількість людей, яким необхідний спеціальний транспорт, хтось може виїхати власним автомобілем. Ураховується й евакуація домашніх тварин та зоопарків тощо.

Зокрема, про евакуацію говорять у Богодухівському районі, Золочівській, Дергачівській та Чугуївській громадах. Плани евакуацій уже розроблені та опрацьовані з головами громад, підрозділами ДСНС, Нацполіції та СБУ

– Щоб люди розуміли, є обов’язкова евакуація і є необов’язкова евакуація. У воєнний час, коли ми говоримо і рекомендуємо евакуюватися, люди мають це сприймати як обов’язок свій. Тому що це все ж таки пов’язано з безпекою, – підкреслив начальник Харківської ОВА.

Автор: Анастасія Хушану