Аграрії Харківщини виконували свою роботу в надскладних умовах – Олег Синєгубов

23.11.2022 13:05 Влада
Цьогорічна збиральна кампанія стала важким випробуванням для аграрних підприємств Харківської області. Внаслідок агресії рф постраждали землі сільськогосподарського призначення, зазнали втрат тваринницькі і фермерські компанії. Незважаючи на складнощі, господарства потроху відновлюються, а деяким аграріям навіть удалося перевиконати план. Про ситуацію в області – від начальника ХОВА Олега Синєгубова.

Повномасштабний напад росії на Україну дуже сильно позначився на аграрній діяльності держави. У Харківській області жнива проходили тільки у Богодухівському, Красноградському, Лозівському, частково Харківському та Чугуївському районах. Ізюмський та Куп’янський райони внаслідок військової агресії рф не змогли в цьому році провести весняно-польові роботи та збір урожаю озимих культур. За оперативними даними на Харківщині постраждало понад 70 сільськогосподарських підприємств. Зруйновано та пошкоджено більш ніж 322 одиниці сільськогосподарської техніки та обладнання.

Окупанти завдали великої шкоди й полям. Близько 107 тисяч гектарів землі потребують обстеження та розмінування. На територіях Ізюмського, Куп’янського та частин Харківського, Богодухівського, Чугуївського районів, де велися активні бойові дії, потребують обстеження понад 500 гектарів сільськогосподарських територій. Як зазначає начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, загалом по області сільськогосподарські роботи проводилися цьогоріч тільки на 60 відсотках орних земельних ресурсів. Водночас завдяки праці аграріїв з площі 391 тисячі гектарів зібрано 1,5 мільйона тонн зерна зернових та зернобобових культур.Середня врожайність становить 37 центнерів на гектар землі. Також триває посівна під урожай 2023 року.

– Тільки пшениці зібрали 1,1 мільйона тонн, з неї 0,6 мільйона тонн – продовольчої, –зауважує очільник ХОВА. – Що стосується соняшникової олії, яку область зазвичай ще й експортувала, адже виробництво продукту перевищувало потребу області у 10 разів, то на сьогодні зібрано 371 тисячу тонн соняшнику. Для забезпечення внутрішніх потреб області цього більш ніж достатньо.

Як зазначає Олег Синєгубов, якщо раніше на території Харківської області збирали 300 тонн соняшнику, то наразі зібрано вже 371 тонну нового врожаю, і це тільки роботи завершені на 67 % від загальної площі.

– Збільшення обсягів виробництва спостерігається цьогоріч і в галузі тваринництва, – говорить начальник ХОВА. – Минулого року експерти відзначали загальний кризовий стан птахівництва. Наразі ж, у тому числі і завдяки двом промисловим птахокомплексам області, що не перебували в тимчасовій окупації та працювали весь час у важких умовах, обсяг виробництва яєць збільшився на 15,6 %.

Розв’язання проблемних питань регіону

Аграрії Харківської області внаслідок воєнних дій зазнали великих втрат. На територіях, що не були окуповані, в 14 господарствах у галузі тваринництва внаслідок ворожих обстрілів є руйнування тваринницьких об’єктів, у 13 з них зафіксовано загибель сільськогосподарських тварин. За даними ХОВА, на деокупованих та ще тимчасово окупованих територіях Харківської області розташовано майже 30 % господарств. За словами очільника області Олега Синєгубова, саме на цих територіях знаходиться більшість сучасних високотехнологічних підприємств галузі молочного скотарства, свинарства та м’ясного птахівництва. Мова йде про 37 підприємств молочного скотарства, 9 свинарських, 6 вівчарських та 4 птахівничих підприємств.

– Агропромисловий комплекс Харківської області має низку проблемних питань, ми це знаємо і, де можемо, намагаємося допомогти, – зазначає Олег Синєгубов. – Мова йде і про велику кількість замінованих полів, пошкодження сільськогосподарських земель, руйнування та розкрадання товарно-матеріальних цінностей, нестачу кормів і ветеринарних препаратів, загибель сільськогосподарських тварин, відсутність фінансових та інших ресурсів для відновлення господарської діяльності і не лише.

За словами очільника ХОВА, через агресію рф багато підприємств на Харківщині вимушені призупинити діяльність або зменшити обсяги виробництва. Ускладнює ситуацію і відсутність методики для здійснення фіксації всіх пошкоджень суб’єктів господарювання та підрахунку збитків.

– Щоб розв’язати всі ці питання, необхідно провести цілу низку заходів, – пояснює Олег Синєгубов. – По-перше, після затвердження Урядом відповідних методик провести фіксацію завданих збитків по всіх напрямках діяльності, здійснити розмінування сільськогосподарських угідь та привести земельні ділянки у придатний для використання стан.

Другим кроком, на думку очільника ХОВА, повинно стати поступове налагодження і відновлювання діяльності аграріїв, зокрема коштом державної підтримки та міжнародної допомоги. Крім того, говорить Олег Синєгубов, необхідно ініціювати запровадження різних механізмів стимулювання сільгоспвиробників до відновлення господарської діяльності та подальшого нарощування обсягів виробництва продукції у всіх сферах АПК, формувати нові канали і ринки збуту, налагоджувати партнерство між підприємствами в регіонах.

Виконували роботу в надскладних умовах

Героїзм харківських аграріїв вражає. Попри бойові дії та ворожі обстріли, аграрії області продовжують обробляти землю та збирати врожаї. Саме на цьому закцентував, вітаючи аграріїв з професійним святом, начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Відзначив очільник області і результат агросезону, що досягнуто завдяки неабиякій сміливості та відданості справі наших аграріїв.

– Дуже часто їм доводилося виконувати свою роботу в надскладних умовах з великим ризиком для життя, – зауважив Олег Синєгубов. – Але не тільки ефективною роботою відзначилися наші хлібороби за час цієї війни. Увесь світ облетіли кадри того, як мирні українські трактори тягнуть захоплену ворожу бронетехніку. Щиро вітаю всіх аграріїв Харківщини з Днем працівників сільського господарства. Ви героїчні та незламні і своєю працею щодня наближаєте нашу спільну перемогу. Слава Україні!

Автор:
Наталя Сергіїва